Štetniji od cigareta
280

Opasan nikotinski proizvod postao je popularan među učenicima u BiH i veoma je dostupan

I. M.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Nikotinske vrećice, poznate kao snus, postale su popularne među srednjoškolcima u Bosni i Hercegovini. Vrećice opasne po zdravlje dostupne su na skoro svakoj trafici, pumpi i tobacco shopu.

Korištenje snusa izazvalo je veliku zabrinutost u Srbiji još 2020. godine, a prije tri mjeseca postao je popularan i među maloljetnicima u Bosni i Hercegovini.

Šta je snus?

Snus je oralni bezdimni duhanski proizvod koji se obično stavlja iza gornje usne, tj. između gornje usne i desni, a prvenstveno se koristi u Švedskoj i Norveškoj. Sastoji se od usitnjenog duhana pakovanog u vrećice slične vrećicama čaja.

Distribucija i korištenje ovog duhanskog proizvoda zakonom su dozvoljeni u Švedskoj, odakle i potiče, i Norveškoj, a koristi se većinom kao pomoć pri odvikavanju od pušenja.

Koji su efekti konzumiranja snusa?

Efekti konzumiranja snusa su u suštini efekti konzumiranja nikotina. Ono što daje na značaju efektima koji proizilaze iz konzumacije snusa je prilično visoka koncentracija nikotina u ovom preparatu, za razliku od cigareta.

“Nikotin dovodi do povećanog otpuštanja acetilholina, a to može dovesti do osjećaja povećane koncentracije i pamćenja, kao i budnosti (osjećaj, ne nužno stvarnost). Dalje, nikotin je djelovanjem na lučenje noradrenalina u stanju povisiti seksualnu želju. Djelovanjem na endorfinski sitem unutar mozga, nikotin može dovesti do smanjivanja osjećaja boli. Dejstvo na endorfinski sitem je i uzrok anksiolitičkog djelovanja nikotina (tj. dovodi do odagnavanja ili samnjivanja osjećaja straha). Nikotin dakako djeluje i na dopaminski sitem povećavajući dopaminsku aktivnost, a to je povezano sa osjećajem ugode i zadovoljstva. Nikotin također snižava apetit”, pojasnio je za Klix.ba Tarik Hodžić, psihijatar iz Zavoda za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo.

Zabrinutost roditelja

Veliku zabrinutost su izrazili roditelji širom BiH zbog velikog interesovanja mnogih srednjoškolaca, ali i starijih osnovaca.

Proizvod koji je zabranjen širom EU, u Bosni I Hercegovini se može kupiti skoro na svakom ćošku.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

“Prije 2-3 mjeseca primijetili smo aktivno korištenje snusa u srednjim školama. Važno je da je u Evropskoj uniji zabranjena distribucija i korištenje snusa. Vijeće roditelja KS je već pokrenulo inicijativu da se zabrani korištenje snusa na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Imamo i podršku Federalnog ministartstva zdravstva. Ovo je ozbiljna priča i veliki je problem ne samo u Kantonu Sarajevo, već i sire”, poručila je Elma Dizdarević, potpredsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja Kantona Sarajevo.

Na sve češću upotrebu snusa među srednjoškolskom populacijom, upozorili su iz Savjeta roditelja Tuzlanskog kantona, iz kojeg navode na negativne posljedice koje sa sobom nosi konzumiranje ovakve vrste prerađevine. Ističu da je snus moguće kupiti na trafikama i benzinskim pumpama, a posebno je zabrinjavajuće to što je proizvod dostupan i maloljetnicima.

“Prema dostupnim informacijama, upotreba snusa među djecom u Tuzlanskom kantonu je izuzetno raširena. Na osnovu priznanja učenika, uglavnom djece od 15 godina, na školskim dvorištima se potpuno normalno međusobno podijeli jedno pakovanje od deset kesica, nakon čega ga konzumiraju, a na nastavu dolaze u euforičnom stanju”, kaže za Klix.ba predsjednica Savjeta roditelja Tuzlanskog kantona Senija Mujkanović – Muftić.

Prema priznanjima učenika, mučnine i vrtoglavice su uglavnom reakcije organizma kod onih koji prvih nekoliko puta konzumiraju snus.

“Također, njegova upotreba kod djece, prema dosadašnjim iskustvima onih koji su nam priznali, osim euforičnih, dovodi i do opijatornih stanja, shodno prevelikoj količini nikotina koju u sebe unose putem sluzokože. Na problem snusa nama su ukazali i sportski treneri, koji su primijetili promjene na učenicima”, istaknula je Mujkanović – Muftić, navodeći da Savjet roditelja TK sada ide u borbu s ciljem uklanjanja snusa od učenika.