Roditelji zabrinuti
334

Online upis u srednje škole u KS: Sistem opterećen, mnoga djeca oštećena zbog netačnog broja bodova

Piše: Se. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Roditelji i učenici u Kantonu Sarajevo zabrinuti su zbog nepravilnosti i grešaka prilikom online upisa u srednje škole, a koji se uglavnom odnose na pogrešan broj bodova prikazan u sistemu.

Online upis u srednje škole u Kantonu Sarajevo, koji je prvi ovakav način srednjoškolskog upisivanja u BiH, odvija se uz mnogobrojne tehničke teškoće. Naime, prilikom unosa u sistem pojavljuje se razlika između stvarnog broja bodova i onog koji sistem prikaže.

"Ocjene iz pojedinih predmeta se kod određenog broja djece jednostavno promijene pri unosu u sistem", kazala jer stručna savjetnica u Ministarstvu obrazovanja KS Lamija Husić, dodavši kako još uvijek pokušavaju otkriti u čemu je problem i da li je nedostatak u sistemu.

Ministar obrazovanja Elvir Kazazović rekao je kako se problem javlja tek kod 10 posto djece, dok kod preostalih 90 posto nema grešaka prilikom prijave i da IT stručnjaci rade na otkrivanju problema. On navodi kako je problem i to što učenici ponekad pogrešno unesu određenu informaciju pa se kasnije mora ispravljati.

"Sve prijavljene greške se ispravljaju i nijedno dijete u smislu bodovanja neće biti oštećeno", naglasila je Husić.

Podsjećamo, prije nekoliko dana problem je bio prilikom promjena izbora škole i tek od jučer djeca mogu promijeniti finalni izbor.

U Ministarstvu se opravdavaju time što se dosad na sistem prijavio veliki broj djece, njih 3.500.

Portalu Klix.ba javilo se nekoliko roditelja čija se djeca ne mogu upisati u srednju školu upravo zbog pogrešno navedenog zbira bodova.