Ona je svima ista: Pomirenje kroz dobrovoljno darivanje krvi

Klix.ba
13.11.2015. u 11:53
95
2
Ona je svima ista: Pomirenje kroz dobrovoljno darivanje krvi
95
Povodom Svjetskog dana tolerancije, 16. novembra, s početkom u 10 sati, održat će se akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Bratuncu, Srebrenici, Istočnom Novom Sarajevu, Maglaju, Doboju, Prijedoru, Goraždu, Prozoru/Rami i Mostaru.


Akcija nosi naziv "Krv nam je svima ista" i rezultat je truda mladih aktivista iz općina u kojima djeluje projekat PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.

Ovi mladi ljudi, okupljeni pod okriljem projekta PRO-Budućnost intenzivno rade na promociji vrijednosti kojima žele ojačati procese pomirenja i izgradnje povjerenja u njihovim zajednicama. Za ovu akciju su zajednički radili u saradnji sa nadležnim ustanovama za transfuziju krvi koje će osigurati tehničku realizaciju akcije, dok su mladi mobilizirali svoje zajednice na ovu akciju s porukom „Krv nam je svima ista“."Putem dijaloga među grupama i edukacije, građani Bosne i Hercegovine se mogu osvrnuti na prošle događaje i okrenuti ka budućnosti i početi da sarađuju na izgradnji zemlje koja se bazira na vrijednostima tolerancije i različitosti", stoji u saopćenju organizacija uključenih u akciju.

Zajednice u kojima se akcija provodi uključene su u projekat PRO-Budućnost, koji djeluje u 30 općina i gradova u BiH.

Akcija će se održati u sljedećim mjestima:

1. Bratunac, Dom zdravlja
2. Srebrenica, Dom zdravlja
3. Istočno Novo Sarajevo, Kulturni centar
4. Maglaj, Dom zdravlja
5. Doboj, Gradska bolnica
6. Prozor/Rama, Srednja škola
7. Mostar, bolnica Safet Mujkić, Južni logor
8. Mostar, Bijeli brijeg
9. Goražde, Kantonalna bolnica
10. Prijedor, Glavna bolnica


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: