{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Omogućiti glasanje posavskim Hrvatima

F
29.8.2008. u 17:59
0
1
Omogućiti glasanje posavskim Hrvatima
0
Omogućiti glasanje posavskim Hrvatima
Povodom odluke Centralne izborne komisije kojom pravo glasa gubi preko 2.000 posavskih Hrvata, Naša stranka zahtijeva od CIK-a da poništi takvu odluku i da državljanima Bosne i Hercegovine omogući glasanje u njihovoj zemlji.
Pored toga, moraju se zaštiti konstitutivna prava posavskih Hrvata koja su im zagarantirana Ustavom, saopćila je Naša stranka.

Takvom odlukom i takvim odnosom prema vlastitim državljanima samo se povećava demografska katastrofa s kojom se Bosna i Hercegovina već odavno suočava. Sve institucije a posebice državne, kakvom CIK i jeste, moraju raditi na stvaranju pogodnije klime i boljih uslova za povratak bosanskohercegovačkih državljana u njihovu zemlju. Svaka normalna državna vlast bi sve učinila da zadrži svoje državljane i zaštiti njihova prava, ali u BiH nije slučaj, jer je i Ministarstvo civilnih poslova podržalo odluku CIK-a.

S druge strane, takav odnos državnih institucija prema posavskim Hrvatima, kao manjini na tom prostoru, pokazuje kako i koliko se ne poštuje ravnopravnost svih naroda na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

Posavski Hrvati moraju imati jednaka prava kao i pripadnici drugih naroda u Republici Srpskoj. Ipak, jednaka prava im nisu zagarantirana i upravom odlukom CIK-a su grubo prekršena, a pored toga je posrijedi još jedan vid legalizacije etničkog čišćenja i teritorijalne podjele po nacionalnom principu, stav je Naše stranke BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: