{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Omogućiti glasanje posavskim Hrvatima

F
FENA
29.8.2008. u 17:59
0
1
Omogućiti glasanje posavskim Hrvatima
0
Omogućiti glasanje posavskim Hrvatima
Povodom odluke Centralne izborne komisije kojom pravo glasa gubi preko 2.000 posavskih Hrvata, Naša stranka zahtijeva od CIK-a da poništi takvu odluku i da državljanima Bosne i Hercegovine omogući glasanje u njihovoj zemlji.
Pored toga, moraju se zaštiti konstitutivna prava posavskih Hrvata koja su im zagarantirana Ustavom, saopćila je Naša stranka.

Takvom odlukom i takvim odnosom prema vlastitim državljanima samo se povećava demografska katastrofa s kojom se Bosna i Hercegovina već odavno suočava. Sve institucije a posebice državne, kakvom CIK i jeste, moraju raditi na stvaranju pogodnije klime i boljih uslova za povratak bosanskohercegovačkih državljana u njihovu zemlju. Svaka normalna državna vlast bi sve učinila da zadrži svoje državljane i zaštiti njihova prava, ali u BiH nije slučaj, jer je i Ministarstvo civilnih poslova podržalo odluku CIK-a.

S druge strane, takav odnos državnih institucija prema posavskim Hrvatima, kao manjini na tom prostoru, pokazuje kako i koliko se ne poštuje ravnopravnost svih naroda na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

Posavski Hrvati moraju imati jednaka prava kao i pripadnici drugih naroda u Republici Srpskoj. Ipak, jednaka prava im nisu zagarantirana i upravom odlukom CIK-a su grubo prekršena, a pored toga je posrijedi još jedan vid legalizacije etničkog čišćenja i teritorijalne podjele po nacionalnom principu, stav je Naše stranke BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: