{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Omogućite nam slobodan odlazak u crkvu'

F
FENA
8.1.2009. u 13:26
0
31
'Omogućite nam slobodan odlazak u crkvu'
0
'Omogućite nam slobodan odlazak u crkvu'
Tuzlanski Kantonalni odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) osudio je u današnjem saopštenju za javnost čin spaljivanja zastave na crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli koji se dogodio 5. januara uoči pravoslavnog Badnjeg dana.
"Veliki broj vjernika je nakon ovog događaja zbog straha odustao od dolaska u crkvu što potvrđuje i činjenica da je jučerašnjem božićnom bogosluženju prisustvovao do sada najmanji broj vjernika. Ovakvi napadi na crkvu u samom središtu Tuzle i učestalo oskvrnuće spomenika na pravoslavnom groblju Tranovac onemogućavaju građanima jedno od temeljnih prava, pravo na ispovijedanje vjere", smatraju u Kantonalnom odboru SNSD-a.

KO SNSD Tuzla poziva nadležne organe da hitno pronađu počinitelje tog djela i izvedu ih pred lice pravde te da pronađu način na koji bi zaštitili Saborni hram u Tuzli i pravoslavno groblje Trnovac.

"Svjedoci smo da je broj Srba u Tuzli svakim danom sve manji, ali zahtijevamo da se Srbima koji žive u ovom gradu omogući slobodan odlazak u crkvu i posjećivanje grobova najmilijih na Trnovcu, bez straha da će zateći oštećena spomen obilježja, a što je posljednjih godina vrlo česta slika", stoji u saopštenju.

Iz tog odbora dodaju kako su izostale reakcije aktuelne vlasti na takve događaje kao da se događaju na području neke druge općine, a ne u općini Tuzla.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: