{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Omogućeno ispunjavanje uvijeta iz Mape puta

F
11.4.2009. u 16:23
0
1
Omogućeno ispunjavanje uvijeta iz Mape puta
0
Omogućeno ispunjavanje uvijeta iz Mape puta
Na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH usvojen je Pravilnik o unutarnjoj organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH, čime je uz reorganizaciju ovog Ministarstva, omogućeno ispunjavanje četiri važna uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, te niz obaveza iz Evropskog partnerstva i NATO-Akcionog plana.
Tako se u okviru Ministarstva, uvodi Odsjek za borbu protiv trgovine ljudima, koji će preuzeti nadležnosti i kadrove dosadašnjeg Ureda državnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne migracije.

Sektor za imigracije, bit će pojačan kadrovima za praćenje migracionih tokova u Bosni i Hercegovini, te izradu Migracionog profila BiH, što je jedna od obaveza iz Evropskog partnerstva i Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

U okviru projekta podrške Vlade Velike Britanije, osniva se Odsjek za politiku, planove i analitiku, koji će pratiti stanje u oblastima za koje je nadležno Ministarstvo sigurnosti BiH, kreirati strateška dokumenta i akcione planove, te nadzirati njihovu primjenu.

Pored toga, povećava se kapacitet Sektora za borbu protiv organiziranog kriminala, terorizma i zloupotrebe narkotika, a u Sektoru za zaštitu i spašavanje, osniva se Koordinacijsko tijelo i Operativno-komunikacijski centar 112, što je jedinstven evropski broj za reagovanje u hitnim slučajevima .

Državni sigurnosni organ će proširiti svoju djelatnost u oblasti industrijske sigurnosti, vođenja registra povjerljivih podataka EU, NATO-a i Ministarstva sigurnosti BiH, što je rezultat primjene Sigurnosnog sporazuma s NATO-om i Sporazuma o sigurnosnim procedurama za razmjenu povjerljivih podataka s Evropskom unijom.

U Sektoru za međunarodnu saradnju, osniva se Odsjek za evropske integracije, koji će obavljati poslove vezane za planiranje i primjenu projekata iz sredstava Evropske komisije, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: