|

Omogućeni nenajavljeni i spontani javni protesti u KS

Omogućeni nenajavljeni i spontani javni protesti u KS
0
F
FENA
23.11.2009. u 15:41
0
komentara
0

dijeljenja
Omogućeni nenajavljeni i spontani javni protesti u KS Foto: Sarajevo-x.com
Skupština Kantona Sarajevo donijela je danas Zakon o javnom okupljanju.
U odnosu na Nacrt Zakona o javnom okupljanju, ima izmjena koje se tiču mjesta okupljanja i ovim zakonom je ubačena odredba kojom se omogućava da se mirna okupljanja, javni protesti mogu odvijati nenajavljeno i spontano, kazao je ministar unutrašnjih poslova KS-a Željko Mijatović.

Odlukom Skupštine KS-a na prijedlog kantonalne vlade bit će određeni prostori na kojima će se moći održavati takvi skupovi i to je osnovna razlika između Nacrta, dodao je on.

Ovi prostori će biti određeni nakon provedene rasprave u roku od 90 dana, na području svake općine.

Općinska vijeća bit će zadužena da provedu raspravu u kojoj će se utvrditi lokacije za svaku općinu po jedna, a u narednih 30 dana Vlada će biti zadužena da donese Odluku o načinu i mjerama osiguranja takvih prostora, u slučaju nenajavljenih i spontanih okupljanja, bez organizatora, kazao je ministar Mijatović.

-Ovim zakonom je navedeno da se svaki javni protest treba prijaviti, da imamo organizatora, voditelja javnog okupljanja, redare, da se s policijskim organom dogovore mjere na lokaciji na kojoj će se to odvijati, kazao je Mijatović.

Lokacije na kojima se ne mogu uopće održavati javni skupovi su prostori oko bolnica, obdaništa, škola, na magistralnim putevima, autoputevima, regionalnim i saobraćajnicama na kojima se kreće šinski saobraćaj. Ostali prostori će biti dozvoljeni za najavljena okupljanja.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.