Putujuća škola
0

Omnibus za direktnu demokratiju u Sarajevu

FENA
Na svom desetosedmičnom putovanju pod motom "Demokratija u pokretu" autobus za direktnu demokratiju će 13. septembra doći u Sarajevo.
Autobus već 22 godine putuje kao putujuća škola i centar za razgovore o direktnoj demokratiji po konceptu "Socijalne plastike" umjetnika Josepha Beuysa.

Krajem prošlog vijeka malo ko je toliko izmijenio i djelovao na umjetnički svijet kao Joseph Beuys, koji je čovjeka gledao kao mjerilo svega. Početo od saznanja da je kreativnost karakteristika ljudskog bića, Beuys je primjenjivao širi pojam umjetnosti, koji je prevazilazio estetsku dimenziju, bavio se pitanjima kulture, prirode i socijalnim strukturama.

Osnivanjem „Organizacije za direktnu demokratiju putem narodnog glasanja“ Beuys je našao ekvivalent za svoj utopijski koncept društva kao „Socijalne plastike“. Godine 1987., odmah nakon Beuysove smrti, započeo je nastavak njegove misije time što je krenuo na put prvi Omnibus za direktnu demokratiju“. Od „dokumente 8“ putovao je kroz cijelu Njemačku na više od 700 mjesta i po Beuysovom uzoru na svim tim mjestima tražio razgovor sa ljudima.

Sa željom spajanja politike i umjetnosti, „Omnibus za direktnu demokratiju“ u kooperaciji s građanskim pokretom „Više Demokratije e.V.“ putuje u sve Goethe-Institute jugoistočne Evrope (Zagreb, Sarajevo, Sofija, Skoplje, Solun, Atina, Istanbul, Bukurešt, Beograd) da bi prema koncepciji bio povod i platforma za razgovor, diskusiju i razne kulturne manifestacije.

Uz podršku Evropske unije cijelo će putovanje biti praćeno i snimljeno od jednog filmskog tima kako bi se putovanje moglo pratiti na Internetu.