{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Omladinski savjet: Život mladih u RS-u ugrožen

F
5.11.2012. u 16:53
2
3
Omladinski savjet: Život mladih u RS-u ugrožen
2
Omladinski savjet: Život mladih u RS-u ugrožen
Foto: Ilustracija
Omladinski savjet Republike Srpske ukazao je, u povodu trenutnih aktivnosti institucija RS-a na izradi ekonomske politike i budžeta Republike Srpske za 2013. godinu, da je život mladih ugrožen, ukoliko se sagleda stanje u tri najznačajnije životne oblasti za mlade - obrazovanju, zapošljavanju i stambenom zbrinjavanju.
"Neophodno je kreirati snažnije programe s konkretnim mjerama za promjenu stanja na tržištu rada. Osiguranje sredstava preduzećima za angažiranje radnika i njihove plaće za period od godinu ili dvije godine nisu politika rješavanja problema nezaposlenosti. Uglavnom se radi o odgovoru i reakcijama na posljedice. Ukoliko želimo da se pitanjem nezaposlenosti pozabavimo ozbiljno, onda je neopodno baviti se uzrocima", stav je ovog savjeta.

Neophodna su, ističu, ulaganja u ljude i ideje, prvenstveno one koje se odnose na projekte samozapošljavanja.

Također, Omladinski savjet RS-a pozdravlja svaku vrstu štednje, ali ističe da ona ne predstavlja novi iskorak, već obavezu odgovornih institucija koje moraju svoje potrebe da stave u realne okvire.

"Činjenica da se od građana očekuje da pozdrave štednju, do koje obično dolazi ne zbog izgrađene svijesti, već zbog nedostatka novca, govori o nedostatku osjećaja za potrebne iskorake koji bi život građana, a samim tim i mladih, poboljšali", ocjenjuju u Savjetu.

Suština napretka je u izgradnji novih vrijednost, a mi se kao društvo još bavimo gašenjem nekakvih društvenih „požara“, a najviše sredstava izdvajamo za prošlost, smatraju u ovom savjetu i dodaju da odgađanje naizgled bolnih odluka danas znači njihovo donošenje sutra, po daleko većoj cijeni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: