BiH
2

Omladinski savjet: Život mladih u RS-u ugrožen

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Omladinski savjet Republike Srpske ukazao je, u povodu trenutnih aktivnosti institucija RS-a na izradi ekonomske politike i budžeta Republike Srpske za 2013. godinu, da je život mladih ugrožen, ukoliko se sagleda stanje u tri najznačajnije životne oblasti za mlade - obrazovanju, zapošljavanju i stambenom zbrinjavanju.

"Neophodno je kreirati snažnije programe s konkretnim mjerama za promjenu stanja na tržištu rada. Osiguranje sredstava preduzećima za angažiranje radnika i njihove plaće za period od godinu ili dvije godine nisu politika rješavanja problema nezaposlenosti. Uglavnom se radi o odgovoru i reakcijama na posljedice. Ukoliko želimo da se pitanjem nezaposlenosti pozabavimo ozbiljno, onda je neopodno baviti se uzrocima", stav je ovog savjeta.

Neophodna su, ističu, ulaganja u ljude i ideje, prvenstveno one koje se odnose na projekte samozapošljavanja.

Također, Omladinski savjet RS-a pozdravlja svaku vrstu štednje, ali ističe da ona ne predstavlja novi iskorak, već obavezu odgovornih institucija koje moraju svoje potrebe da stave u realne okvire.

"Činjenica da se od građana očekuje da pozdrave štednju, do koje obično dolazi ne zbog izgrađene svijesti, već zbog nedostatka novca, govori o nedostatku osjećaja za potrebne iskorake koji bi život građana, a samim tim i mladih, poboljšali", ocjenjuju u Savjetu.

Suština napretka je u izgradnji novih vrijednost, a mi se kao društvo još bavimo gašenjem nekakvih društvenih „požara“, a najviše sredstava izdvajamo za prošlost, smatraju u ovom savjetu i dodaju da odgađanje naizgled bolnih odluka danas znači njihovo donošenje sutra, po daleko većoj cijeni.