BiH
0

Omersoftić poziva devizne štediše da od sutra u bankama traže svoj novac

FENA
Predsjednica Upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša u Bosni i Hercegovini Amila Omersoftić pozvala je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu štediše koje bezuspješno traže od države novac uložen prije rata u banke da svakoga dana od sutra ujutro odlaze u banke i traže tu imovinu.

"Stanite mirno u red na šalter i tražite svoj novac. Ne dajte da vas otjeraju sa šaltera. Povedite i dva svjedoka, ako vas budu u banci tukli, da možete pozvati policiju i pokrenuti prijavu. Štediše Ljubljanske banke, dođite od sutra svakog jutra pred Ambasadu Slovenije i tražite svoj novac, a štediše Invest banke i JIK banke, dođite svakog jutra pred Ambasadu Srbije i tražite svoj novac", apelovala je još Omersoftić.

Teško optužujući aktuelne bh. vlasti za rasprodaju privatne imovine štediša i državne imovine u preduzećima u FBiH, ona je danas objelodanila da je slovenski list Dnevnik u broju od 14. januara ove godine pozvao slovenske finansijere i investitore da se pripreme za novu rasprodaju stare devizne štednje (obveznica) u BiH te državnih preduzeća čije dionice svakodnevno padaju na berzi.

Iz Dnevnika je citirala dio poruke slovenskim investitorima: "Na 'zanimljivom tržištu' koje se zove Bosna i Hercegovina uskoro ćete moći kupovati prve bh. državne obveznice, koje će izdati država, kako bi regulirala teškoće sa starim deviznim dugom".

Zamjenik ministra finansija BiH Fuad Kasumović tvrdi da za ove obveznice postoji nevjerovatan interes stranih, prije svega engleskih banaka, iako vrijeme dospjeća, a kamoli kamatna stopa, još nisu poznati, kazala je Omersoftić i citirala dalje poruku iz slovenskog dnevnika: "Slovenski investitori, koji imate viška novčanih sredstava, stoje vam na raspologanju 'uzbudljive investicije koje mogu donijeti veću zaradu'. Ovih dana trebate pratiti vijesti koje stižu iz državnih institucija...".

Slovenski Dnevnik dalje poručuje investitorima u svojoj zemlji, saopćila je Omersoftić, da ne treba zaboraviti da su najuglednija bh. preduzeća u zadnjih pola godine pojeftinila.

"List otkriva 'zanimljivu činjenicu' da se planira prodaja novih dionica za već postojeće dioničare, dakle PIF-ove. Slovenski BIG je najjači PIF u kojem su zaleđeni i certifikati devizne štednje jer Vrankić (Dragan, aktuelni ministar finansija i trezora BiH) nikad nije htio provesti presudu Ustavnog suda FBiH iz 2001. godine", također je kazala Omersoftić.

"Očekujemo od medija da o rasprodaji privatne imovine štediša i državne imovine u preduzećima u FBiH upoznaju javnost", apelovala je uime Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH i pozvala borce, prvenstveno Armije BiH da spriječe vladu BiH da bude rasprodato ono što su borci branili životima.

Govoreći o ponašanju sudova u odnosu na problem starih deviznih štediša, kao zasigurno najsramiju odluku u Bosni i Hercegovini navela je odluku državnog Ustavnog suda kojom se, kako je rekla, zabranjuje da sudskim putem bude utvrđeno: ko je uzeo ili će uzeti 2.060.360.000 DEM štednje građana položene u bankama PBS i Jugobanka i ko je uzeo novac štediša vraćen u sukcesiji (više od 400 miliona DEM).

Štediše se tom odlukom tjeraju da zaštitu traže u Strazburu (u Sudu za ljudska prava), a ne u BiH, zaključila je Amila Omersoftić.