{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Omersoftić: Poziv deviznim štedišama da ne idu u banke

F
FENA
17.4.2008. u 15:02
0
0
Omersoftić: Poziv deviznim štedišama da ne idu u banke
0
Omersoftić: Poziv deviznim štedišama da ne idu u banke
Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH pozvalo je danas devizne štediše da odustanu od odlaska u banke, navodeći da na poziv banke policija fizički izbacuje štediše i podnosi prekršajne prijave.
Ovo se upravo dogodilo danas u filijali Union banke u Zavidovićima, na čiji je poziv policija fizički izbacila štediše koji su došli tražiti svoja sredstva, a protiv njih će podnijeti i prekršajnu prijavu sudu u Zavidovićima, izjavila je Feni predsjednica Upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić.

Ona je podsjetila na odluku Ustavnog suda BiH, koji je ocijenio da je opravdano da se štedišama zabrani pristup sudovima. Stoga nije preostajalo ništa drugo, smatra Omersoftić, nego štedišama predložiti da svakoga dana odlaze u banke i traže svoju imovinu.

-Bilo mi je bitno pokazati da su sudska, izvršna, zakonodavna, a sada i policijska vlast spremni biti na strani onih koji su opljačkali devizne štediše, istaknula je Omersoftić.

Ona navodi da samo mali broj deviznih štediša uspije izvršiti verifikaciju svoje devizne štednje, te da više od 900 miliona maraka devizne štednje nisu uspjele verificirati štediše iz FBiH.

Devizne štediše potražuju u bankama u BiH više od dvije milijarde maraka, a od toga je verificirano nešto više od 500 miliona.

- U ovom trenutku milijardu i pol maraka koje potražuju, štediše nemaju pravo tražiti ni sudskim putem, ni u bankama, ni na bilo koji način u BiH, kaže Omersoftić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: