BiH
18

Omer Kurtović: Ne jesti voće i povrće iz poplavljenih područja

Anadolija
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Građani ne smiju konzumirati poljoprivredne proizvode, odnosno voće o povrće, sa područja pogođenih katastrofalnim poplavama diljem Bosne i Hercegovine sve dok ne bude izvršena analiza poljoprivrednih proizvoda sa tih područja, upozorio je direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu Omer Kurtović.

“Naši timovi su već od danas na područjima gdje su poplave bile najteže posljednjih dana kako bi izvršili analizu i uzeli uzorke poljoprivrednih proizvoda koji su u fazi da se mogu konzumirati. Apelujemo na građane da ne smiju konzumirati poljoprivredne proizvode sa područja pogođenih katastrofalnim poplavama dok naša analiza ne bude gotova i dok ne vidimo prve rezultate”, rekao je Kurtović.

Prvi rezultati analize poljoprivrednih proizvoda iz poplavama pogođenih područja će biti poznati krajem naredne sedmice.

"Prvo ćemo uraditi analizu proizvoda i onda objaviti rezultate, nakon čega će slika biti mnogo jasnija. Vrlo je bitno je da se precizno utvrdi da li ti kontanimirani proizvodi mogu biti korišteni. Prve rezultate naše analize očekujemo u četvrtak naredne sedmice”, istakao je Kurtović.

Sjetva ukoliko rezultati analize tla budu dobri

I sutra i prekosutra svi uposlenici Federalnog zavoda za poljoprivredu će biti na terenu na kojem su se desile velike poplave na području Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, gdje će vršiti opsežna analiza poljoprivrednog tla. Analiza Zavoda će obuhvatiti i područje Kantona Sarajevo koje je bilo pogođeno poplavama. 

Kurtović upozorava da, ipak, oko svega ne treba stvarati paniku i da treba sačekati rezultate analize.

“Ako naša analiza pokaže da nema toksičnih materija u tim poljoprivrednim proizvodima, isti će se moći konzumirati bez ikakvih problema i oko toga ne treba praviti paniku", kazao je direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu. 

On je također napomenuo kako nisu tačni navodi koji su se pojavili u javnosti da se na poplavama pogođenom zemljištu neće moći nekoliko godina vršiti sjetva. Naglasio je da će i u ovom slučaju biti napravljena analiza tla "i ako ona pokaže da je sve uredu, već ove godine bi se mogla vršiti sjetva na tim područjima, iako bi usjevi stigli kasnije nego obično”.

BiH će morati povećati uvoz poljoprivrednih proizvoda

Kutrović je kazao da će zbog katastrofalnih poplava prinosi poljoprivrednih proizvoda i žitarica ove godine biti značajno smanjeni što će kao direktnu posljedicu imati povećan uvoz tih proizvoda iz inostranstva.

“Prema podacima koje mi imamo sa terena, prinosi poljoprivrednih proizvoda, a posebno žita, pšenice i kukuruza će biti u mnogome manji. Zbog te činjenice, BiH će morati povećati uvoz tih proizvoda iz inostranstva u narednom periodu, iako smo mi i do sada u značajnoj mjeri uvozili ove proizvode”, naglasio je Kurtović.