BiH
0

Ombudsmeni zabrinuti za prava penzionera u FBiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ombudsmen BiH Jasminka Džumhur održala je sastanak sa predstavnicima Saveza udruženja penzionera/umirovljenika Federacije BiH u okviru aktivnosti Institucije ombudsmena na izradi specijalnog izvještaja o pravu na penziju.

Izrada ovog izvještaja inicirana je činjenicom da je u 2009. i 2010. godini u Instituciji ombudsmena za ljudska prava registriran veliki broj žalbi koji se odnosi na pristup pravu na penziju.

Na sastanku je razmatrano činjenično stanje, s posebnim akcentom na nedostatak racionalne organizacije i jedinstvenog sistema registracije, kontrole i naplate doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje, ali i problemima u raspodjeli sredstava prikupljenih po ovom osnovu.

Učesnici sastanka su se složili da zabrinjava činjenica da je odnos penzionera i radnika 1:1,2, dok se smatra da je penzioni sistem u kolapsu ako je ovaj odnos ispod 1:3.

Na sastanku je naglašeno i da pravo na penziju nije socijalno pravo nego imovinsko pravo i bazira se na međugeneracijskoj solidarnosti.

Izražavajući zabrinutost zbog stanja prava penzionera/umirovljenika Federacije BiH, Ombudsmeni ukazuju na probleme osoba u poodmakloj životnoj dobi kao jednoj od ranjivih kategorija društva i potrebi strateškog pristupa rješavanju nagomilanih problema u ovoj oblasti.

Džumhur je održala sastanak sa predsjednikom Izvršnog odbora Omerom Omerefendićem, predsjednikom Skupštine Saveza Hamdom Mimićem i članom Upravnog odbora Fonda PIO/MIO ispred Udruženja penzionera Ševkijom Elezovićem.