Ombudsmeni podržavaju provjeru diploma državnih službenika: Javni interes ima prevagu

Piše: S. H./Klix.ba
20.2.2019. u 20:43
227
46
Ombudsmeni podržavaju provjeru diploma državnih službenika: Javni interes ima prevagu
227
Ombudsmeni podržavaju provjeru diploma državnih službenika: Javni interes ima prevagu Ilustracija: Shutterstock
Institucija Ombudsmena za ljudska prava u BiH smatra da provjera diploma zaposlenih u Parlamentu BiH nije sporno jer javni interes ima prednost u ovom slučaju u odnosu na zaštitu privatnosti.
Ombudsmeni BiH u mišljenju povodom inicijative da se provjeravaju diplome zaposlenih u Parlamentu BiH, a nakon stava Agencije za zaštitu ličnih podataka da bi provjera bilo kršenje zakona, ističu da je provjeravanje diploma dozvoljeno zbog javnog interesa.

Naime, Agencija za zaštitu ličnih podatak se oglasila o ovome pitanju poručujući da za provjeru diplome mora postojati pristanak vlasnika diplome te da se ne može sumnja generalizovati.

"Kontrolor ne može dati lične podatke korisniku prije nego što o tome ne obavijesti nosioca podataka. Ako nosilac podataka ne odobri davanje ličnih podataka oni se ne mogu otkriti trećoj strani, osim ako to nije u javnom interesu", stoji u komentaru Agencije Sekretarijatu Parlamentarne skupštine BiH.Ombudsmeni poručuju da isti zakon u članom 6. stav 1, tačka d naglašava da se podaci mogu obrađivati bez saglasnosti nosioca podataka, između ostalog i ako je obrada ličnih podataka potrebna za ispunjenje zadataka koji su u javnom interesu.

"Ne smije se zanemariti činjenica da su u predmetnom slučaju nosioci podataka službenici javnih organa koji se finansiraju iz javnog budžeta i momentom stupanja u službu pristaju raditi za javno dobro i u javnom interesu. Stoga, Ombudsmeni su stava da javni interes u ovakvim i sličnim slučajevima uvijek im aprevagu nad zaštitom privatnosti", navodi se u između ostalog u komentaru institucije Ombudsmena BiH.

Podsjetimo, sekretar Zajedničke službe Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Kenan Vehabović je ranije potencirao provjeru svih diploma uposlenika Parlamenta.


Komentari (46)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: