Diskriminacija
115

Ombudsmeni otvorili predmet protiv uposlenika Predsjedništva BiH zbog vrijeđanja novinarki

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
O ponašanju zamjenika glavnog sekretara Predsjedništva BiH Dženana Selimbegovića, koji je prije nekoliko dana izvrijeđao novinarke BHT-a, otvoren je predmet u Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH, potvrđeno je za Klix.ba.

"Po ovlaštenju ombudsmena koristim priliku da vas obavijestim da je Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH otvorila predmet u vezi s postupkom zamjenika generalnog sekretara Predsjedništva BiH Dženana Selimbegovića te da je on u redovnoj proceduri", rečeno nam je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Predsjedništvo BiH, odnosno generalni sekretar Boris Buha još uvijek šuti i ne oglašava se o nedoličnom ponašanju državnog uposlenika protiv kojeg bi trebao biti pokrenut i disciplinski postupak.

Naime, u Pravilniku o disciplinskoj odgovornosti državnih službenika u institucijama BiH navodi se da državni službenici za neprimjereno ponašanje prema građanima (vrijeđanje) mogu biti kažnjeni pismenom opomenom, ukorom, smanjenjem plaće, degradiranjem na niže radno mjesto ili otkazom.

Zamjenik generalnog sekretara Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dženan Selimbegović i nekadašnji savjetnik člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, izazvao je niz osuda zbog neprimjerenog javnog govora.

Naime, on je na svom Facebooku izvrijeđao novinarke Sanelu Prašović-Gadžo i Arijanu Saračević-Helać napisavši kako su "polovnjače". Ubrzo nakon što su brojna udruženja, ali i predstavnici političkog i javnog života osudili njegovo ponašanje, Selimbegović je izbrisao post.

Selimbegović je svojom izjavom prekršio i Zakon o zabrani diskriminacije u BiH, zbog čega smo kontakirali Instituciju obudsmena za ljudska prava BiH tražeći odgovor na pitanje da li imaju namjeru pokrenuti postupak.