Ombudsmeni FBiH nisu prihvatili poziv Rijaseta

F
FENA
23.11.2009. u 15:35
0
1
Ombudsmeni FBiH nisu prihvatili poziv Rijaseta
0
Ombudsmeni FBiH nisu prihvatili poziv Rijaseta
Ombudsmeni Federacije BiH Vera Jovanović, Esad Muhibić i Branka Raguz danas su pismom odgovorili na poziv Kabineta reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH.
Ombudsmeni su izjavili da zbog ustavnih i zakonskih odredbi ne mogu prihvatiti poziv "da dođu na sjednicu Muftijskog vijeća IZBiH, na kojoj će se raspravljati o tretiranju Islamske zajednice u kontekstu Izvještaja Ombudsmena Federacije koji je podnesen Federalnom parlamentu".

Kako su saopćili ombudsmeni FBiH, u članu 4. Ustava Federacije BiH navedeno je da su "Ombudsmeni nezavisni u vršenju svojih funkcija i nijedna osoba ili organ vlasti ne mogu se miješati u te funkcije".

Ocjena u Izvještaju ombudsmena FBiH data je u dijelu naslovljenom "Ugrožene medijske slobode" i isključivo u kontekstu političkih i drugih pritisaka na medije.

Ova ocjena rezultat je medijskih izvještaja, predstavki dostavljenih uredu Ombudsmena FBiH, vlastitih analiza kao i stavova, analiza i odluka uglednih bh. vladinih i nevladinih organizacija, saopćili su ombudsmeni FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: