BiH
0

Ombudsmeni BiH primljeni u evropsku mrežu

FENA
Institucija ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine primljena je u punopravano članstvo Evropske mreže ombudsmena za prava djeteta (ENOC- European Network of Ombudspersons for Children), saopćeno je danas iz Institucije ombudsmena.

Ova međunarodna institucija ustanovljena je 1997. godine u Norveškoj i okuplja nezavisne evropske institucije koje se bave zaštitom i unapređenjem prava djeteta.

Osnovni ciljevi su joj potpuna implementacija Konvencije o pravima djeteta, podrška unapređenju prava djeteta te promoviranje i razvijanje službi i institucija koje se bave pravima djeteta.

Dodjeljivanje punopravnog članstva u okviru ENOC-a podrazumijeva ispunjavanje određenih kriterija kao što je potpuna nezavisnost institucije, njeno funkcioniranje u skladu s Pariskim načelima i istaknuta uloga u zaštiti i promociji prava djece.

Djelovanje institucije unutar ENOC-a omogućava razmjenu informacija, iskustva i najboljih praksi s ostalim članicama, kao i zajedničko djelovanje radi unapređenja prava djeteta u matičnim zemljama.

Prijem u punopravno članstvo Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, potvrda je da je Zakon o Ombudsmenu BiH zasnovan na međunarodnim standardima, ali i da su one institucije koje imaju dugogodišnje iskustvo u svom radu na polju zaštite prava djeteta, prepoznali kvalitetan rad Ombudsmena BiH.

Ombudsmeni BiH Jasminka Džumhur, Nives Jukić i Ljubomir Sandić ističu da članstvo u ovoj asocijaciji predstavlja podstrek, ali i daljnju obavezu da svoje angažiranje baziraju na standardima evropskih zemalja te očekuju uspješnu i podsticajnu saradnju.