Banja Luka
0

Ombudsmeni BiH posjetili KPZ Tunjice

FENA
Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur i Ljubomir Sandić posjetili su danas Kazneno-popravni zavod (KPZ) Tunjice kod Banje Luke.

Cilj ove posjete je sagledavanje stanja u ovom zavodu, a u sklopu širih aktivnosti institucije ombudsmena BiH na procjeni stanja ljudskih prava u oblasti izvršenja krivično-pravnih sankcija.

Ombudsmeni BiH su razgovarali sa zatvorenicima, Vijećem zatvorenika, Upravom zavoda Tunjice, te izvršili obilazak radnih i boravišnih prostorija.

Utvrđeno stanje u KPZ-u Tunjice će biti sastavni dio specijalnog izvještaja ombudsmena BiH o stanju ljudskih prava u kazneno-popravnim ustanovama u BiH, a koji će biti sačinjen nakon zavšetka posjete svim kazneno-popravnim ustanovama u BiH.

Današnja posjeta KPZ-u Tunjice jedna je od aktivnosti ombudsmena BiH unutar novouspostavljene strukture institucije, a u okviru koje je praćenje stanja prava zatvorenika/pritovrenika direktna nadležnost posebnog odjela.

Ova posjeta odražava nastojanje i planove institucije da sve više bude prisutna na terenu i u lokalnim zajednicama, te da promovira unapređivanje ljudskih prava svih kategorija građana, uključujući i marginalizirane grupe, saopćeno je iz Ureda ombudsmena BiH.