BiH
0

Ombudsmani FBiH: BiH je potpuno nefunkcionalna i politički mrtva

NINA
BiH je u jednom haotičnom stanju i potpuno je nefunkcionalna, i može se reći da je politički mrtva, zaključak je godišnjeg izvještaja ombudsmana FBiH Esada Muhibića, Branke Raguz i Vere Jovanović, objavljenog na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Oni navode da BiH i poslije dugog niza godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma nije izgradila kapacitete vlasti da bi zakone koji se donose provela do kraja.

Branka Raguz je naglasila da je uočljivo postojanje političkih skupina koje bez međusobne koordinacije donose zakone bez obzira postoji li za to osnova te da država nema onu silu koju svaka država treba imati, a to je da prisili određene pojedince, odnosno političare da se to što je zakonom utvrđeno i provede, a kao jedan od primjera navela je Zakon o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom.

Predstavljeni godišnji izvještaj ombudsmana FBiH nije primarno posvećen povratku izbjeglica kao što je dosad to bio slučaj, nego u njemu primarno prevladavaju problemi socijalnih prava.

Istaknuto je da su Vlada FBiH i kantonalne vlade odbile izvršiti gotovo sve preporuke ombudsmana, posebno one koje se odnose na predmete u kojima su ombudsmani obvezni po zakonu vršiti kontrolu imenovanja upravljačkih struktura u tvrtkama.

Prema izvještaju, u 2004. je registrovano 11.400 žalbi u kojima se 25.059 građana obratilo za zaštitu svojih prava zbog postupaka izvršne, zakonodavne ili sudske vlasti. Navedeno da je za masovna kršenja ljudskih prava građana odgovoran nedostatak zakona o restituciji, koji je FBiH mogla donijeti kroz proteklih deset godina.

Ombudsmani FBiH su u prva tri mjeseca 2005. sačinili 23 «posebna izvještaja» koja su se odnosila na masovne povrede socijalnih prava i prava na zdravlje, zatim na imovinu, pravo privatnosti, izvršenje mjera sigurnosti u sudskim postupcima te u oblasti slobode medija gdje je, prema izvještaju, došlo do znatnog pada saradnje između ombudsmana, vlada i Parlamenta.