{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ombudsman Popović uputio preporuku Vijeću ministara BiH

F
24.1.2007. u 12:35
0
0
Ombudsman Popović uputio preporuku Vijeću ministara BiH
0
Ombudsman Popović uputio preporuku Vijeću ministara BiH
Sud BiH
Ombudsman za ljudska prava BiH Vitomir Popović uputio je preporuku Vijeću ministara BiH da odmah preduzme sve neophodne radnje u cilju usklađivanja Krivičnog zakona BiH, te izvrši brisanje člana 4a. krivičnog zakona BiH i time se omogući procesuiranje ratnih zločina pred Sudom BiH prema Krivičnom zakonu bivše SFRJ.
Popović je na pres-konferenciji u Banjoj Luci priznao da ovu preporuku nisu potpisala niti su se sa njom složila druga dvojica ombudsmana iz reda hrvatskog, odnosno bošnjačkog naroda.

"Hrvatski ombudsman nije se izjasnio o ovom dokumentu, dok se bošnjački jednostavno oglušio na ovu preporuku", kazao je Popović.

On je, između ostalog, rekao i da različita primjena materijalnog prava u vezi s procesuiranjem ratnih zločina od Suda BiH i entitetskih sudova teško se može pomiriti s fundamentalnim ljudskim pravima kao što je pravo na jednakost pred zakonom.

Obrazlažući razloge za ovu preporuku, on je u naglasio da je članom 4a. KZBiH napravljena nepotrebna konfuzija u vezi s primjenom relevantnog materijalnog prava na suđenje za ratne zločine u BiH.

Naveo je da je preporuku izdao u cilju prevazilaženja navedene konfuzije te osiguranja najvišeg nivoa poštovanja ljudskih prava optuženih za ratne zločine i žrtava.

Ističući da KZBiH predviđa oštrije sankcije za ona djela koja su na isti način bila predviđena KZSFRJ, na taj način što povisuje zakonski minumum kazne i utvrđuje kaznu dugotrajnog zatvora, Popović je kazao da iako se može tvrditi da je KZBiH blaži zbog toga što ne predviđa smrtnu kaznu, sadržanu u KZSFRJ, treba naglasiti da je KZSFRJ utvrdio opći minumum kazne od 15 dana i opći maksimum od 15 godina, te predvidio da za krivična djela za koja je propisana smrtna kazna, sud može izreći i zatvor od dvadest godina.

"Smrtna kazna kao krivična sankcija je zabranjena protokolom 6. uz Evropsku konvenciju koja ima prioritet nad svim zakonima u BiH, te prema tome njezina primjena ne dolazi u obzir. Jedini mogući zaključak u ovom pogledu je da je KZSFRJ blaži po učinioca od KZBiH", kazao je Popović.

Međutim, kako je dodao, kontrovezno član 4a. omogućuje retroaktivnu primjenu KZBiH i omogućuje izricanje težih kazni za krivična djela učinjena u vrijeme važenja KZSFRJ, što po ocjeni Ombudsmana čini KZBiH neusaglašenim s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Podsjećamo, grupa pritvorenika i osuđenika u Kazneno-popravnom zavodu Kula, optuženih ili osuđenih za počinjena krivična djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, stupila je u štrajk glađu jer su nezadovoljni primjenom zakona po kojem im se sudi pred Sudom BiH.

Vijeće ministara ima rok od tri mjeseca da se izjasni o ovoj preporuci ombudsmana Popovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: