Počelo oko 4:30 ujutro
16

Olujno nevrijeme jutros stiglo i u Sarajevo: Jaka grmljavina, vjetar i kiša

M. G.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Snažno olujno nevrijeme sa kišom, grmljavinom i jakim udarima vjetra rano jutros zahvatilo je i glavni grad Bosne i Hercegovine.

Nevrijeme je počelo oko 4:30 ujutro i, na svu sreću, trajalo je relativno kratko.

Podsjećamo, jučerašnje nevrijeme, koje je zadesilo Zagreb i u kojem su poginule dvije osobe, a više je povrijeđeno, stiglo je u toku jučerašnjeg grada i u našu zemlju, no mimoišlo je Sarajevo.

Najgore je bilo u Brčkom, gdje je oluja odnijela i jedan ljudski život, a vremenske neprilike zabilježene su i u Banjoj Luci, Bijeljini, Prijedoru, Tuzli, kao i u drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine.

Još uvijek se utvrđuje materijalna šteta prouzrokovana olujom, a neke nadležne službe javljaju da je u pojedinim gradovima u BiH ona višemilionska.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas se u Bosni očekuje djelomično vedro i nestabilno vrijeme.

"Jače grmljavinsko nevrijeme se očekuje u jutarnjim satima, s tim što lokalnih pljuskova može biti veći dio dana", poručuju iz FHMZ-a.

U Hercegovini i jugozapadu Bosne će se zadržati pretežno sunčano vrijeme.

#Vjetar slab do umjerene jačine, u Hercegovini i jugozapadu Bosne jugozapadnog smjera. U većem dijelu Bosne vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32°C, na jugu zemlje od 34 do 38°C", navode iz FHMZ-a.

Što se tiče Sarajeva, FHMZ najavljuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

"Prolazni pljuskovi su mogući od sredine dana prema poslijepodnevnim satima. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 17°C. Najviša dnevna temperatura zraka oko 32°C", stoji u prognozi FHMZ-a.