Vremenska prognoza
125

Olujni vjetar sa saharskim pijeskom napravio je štetu širom BiH, u narednim satima donijet će i kišu

S. Š.
Izvor: BHMeteo.ba
Izvor: BHMeteo.ba
Protekli vikend i današnji dan obilježili su orkanski udari vjetra, a vjetar je sa sobom donio saharski pijesak zbog čega je nebo bilo zamućeno, a biometerološka prognoza nepovoljna. Večeras će nam uslijediti promjena vremena koja će se odraziti i na vjetar.

Vrhunac vjetra je iza nas, a u narednim satima i u noći pred nama očekuje se hladna fronta koja će donijeti kišu i lokalno grmljavinsko nevrijeme uz zahlađenje. Zahlađenje i padavine neće dugo potrajate, što je prognoza meteorologa sa BHMeteo.ba.

"Kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom večeras će najprije zahvatiti područje sjeverozapadne i zapadne Bosne. To se očekuje oko 20 i 21 sat. Znak promjene vremena pored kiše i naglog pada temperatura bit će i prolazno jak do olujan sjeverozapadni vjetar sa udarima 50-70 km/h u zoni naleta fronte. Kasnije u noći fronta će brzo zahvatiti i ostatak zemlje, najkasnije istok malo iza ponoći", najavljuju meteorolozi.


Dodaju da se najviše padavina večeras očekuje u dijelovima Hercegovine, zapadne i sjeverozapadne Bosne - 10 do 30 litara po metru kvadratnom, dok u ostatku zemlje do oko 10 l/m2.

"Padavina nema puno, a i brzo će prestajati. Još sutra uz nešto svježije vrijeme moguć lokalni pljusak. U drugom dijelu sedmice ponovo sve više sunca i uz novo osjetno zatopljenje. Prema kraju sedmice idemo ponovo prema ljetnih 30 stepeni Celzijusa", najavili su, također, meteorolozi.

Dok će tlo Bosne i Hercegovine kratko osvježiti kiša, meteorolozi najavljuju i da će i nebo i zrak napokon biti pročišćeni od čestica prašine i pijeska koji su ovih dana strujali vazduhom.

"Ono najvažnije, dolazi do promjene strujanja i čišćenja atmosfere od čestica prašine, pijeska i aerosola. Sutra i narednih nekoliko dana nebo će se ponovo plaviti, a vidljivost značajno popraviti. Isto tako vrhunac ovog upornog vjetra očekuje nas danas do kraja dana i noćas. Još sutra (utorak) lokalno pojačan, a od srijede njegovo smirivanje na području čitave zemlje", glasi prognoza za BiH.

Orkanski vjetrovi napravili su materijalnu štetu u nekim gradovima pa je vjetar u Novom Travniku čupao drveće, a Čelićima je pričinjena značajna šteta na poljoprivrednim usjevima.