Jug zemlje
39

Olujna subota u Hercegovini: Deseci povrijeđenih, saobraćajne teškoće i višemilionska šteta

Piše: R. D.
Prevrnuto teretno vozilo u Dračevicama pored Mostara (Foto: R. D./Klix.ba)
Prevrnuto teretno vozilo u Dračevicama pored Mostara (Foto: R. D./Klix.ba)
Prognostičari su bili u pravu - subota je donijela olujni vjetar u Hercegovini, time i ogromne probleme. Desetine osoba su povrijeđene, brojna vozila prevrnuta, saobraćaj se odvija otežano, a pričinjena je materijalna šteta koje će se tek sabirati. Najbolje su prošli oni koji su obu subotu ostali doma.

Te sreće nije bio radnik na benzinskoj pumpi u mostarskom naselju Tekija E.V. (1988.) koji u teškom stanju trenutno smješten na Odjelu za intezivnu njegu i reanimaciju Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić" u Mostaru. Zadobio je teške povrede glave od udarca daske uslijed uljnih udara bure.

Broj onih kojima je u Mostaru ukazana medicinska pomoć danas prešao je 20, a najčešće su to povrede od padova ili udaraca tupim predmetom, kao što su crijep ili daske.

Oboreno stablo otežavalo saobraćaj u mostarskom naselju Tekija (Foto: R. D./Klix.ba)
Oboreno stablo otežavalo saobraćaj u mostarskom naselju Tekija (Foto: R. D./Klix.ba)

Posebnih problema imali su učesnici u saobraćaju. Nekoliko šlepera je prevrnuto, kao i kombi vozila, dok su putnički automobili stradali parkirani ili u vožnji dok je na njih se obrušilo neko izvaljeno drvo ili neki drugi predmet kojeg je vjetar svojom silinom pokrenuo.

Brojni objekti su oštećeni, a među njima vjetar je razbijao stakla na zgradi Aerodroma Mostar te oštetio krov Narodnog pozorišta. Oštećeni su i krovovi dvije osnovne škole.

U Širokom Brijegu vjetar je uzrokovao prekid u snabdijevanju električnom energijom, brojna sela su još uvijek bez napajanja. U ovoj općini Zapadnohercegovačkog kantona stanje je teže nego u Ljubuškom, Posušju ili Grudama.

Milionske štete u Trebinju (Foto: R. D./Klix.ba)
Milionske štete u Trebinju (Foto: R. D./Klix.ba)

Velikih problema bilo je i u Trebinju, a prve procjene govore da se šteta procjenjuje na više miliona KM. To je medijima kazao Mirko Ćurić zamjenik gradonačelnika Trebinja dodavši da svaka dva minuta dobihu po jednu novu prijavu o šteti koja je nastala uslijed jakih udara vjetra koji su dostizali i do 100 kilometara na sat, te da su do sada primili oko 500 prijava.

Posebno su oštećeni gradski park, koji je u poslijepodnevnim satima saniran, te objekat zatvorenog bazena u izgradnji, srednjoškolski centar, kao i privatni objekti na kojima je, najčešće, oštećen crijep ili dimnjak.

Jak vjetar najavljen je i za sutra, ali se njegovo slabljenje očekuje nakon podneva.

Nije bilo ugodno ni u susjedstvu. U dijelovima Dalmacije, a posebno u Splitu puhala bura stoljeća. Nešto iza 4 sata ujutro u Splitu je zabilježen udar bure od 176 km/h što je najveća poznata brzina vjetra uopće izmjerena u Splitu.

Širom Dalmacije registrovana je velika materijalna šteta, a na nekoliko lokacija je izbio i požar.