BiH
0

Olsen: Očekujemo skoro rješenje pitanja vojne imovine

FENA
Zamjenik komandanta i šef Savjetodavnog tima NATO-štaba u Sarajevu brigadir Džon Olsen danas je u Banjoj Luci izrazio nadu da će uskoro biti riješeno pitanje vojne imovine u BiH o čemu treba da se dogovore domaći zvaničnici.

NATO je kao uvjet za članstvo BiH u tom savezu postavio i to da se sva perspektivna vojna imovina mora uknjižiti na državni nivo i dati na upotrebu državnom Ministarstvu odbrane.

“Kako će to uraditi, na domaćim vlastima je da odluče, i o tom pitanju se trenutno pregovora. Mislim da smo blizu toga da dođemo do rješenja”, naveo je Olsen i dodao da osim tog postoje i drugi aspekti ovog pitanja, a NATO sarađuje s pravobranilaštvom i Ministarstvom odbrane BiH kako bi se riješio pravni i tehnički dio tog pitanja.

Brigadir Olsen je danas na seminaru u Banjoj Luci o temi "Prošlost, sadašnjost i budućnost NATO-a“ podsjetio da su zemlje članice pozvale BiH i sve zemlje u regionu da pristupe tom vojnom savezu, ali da bi do toga i došlo mora se proći kroz niz programa u sklopu “Partnerstva za mir”.

NATO trenutno sarađuje s našom zemljom u okviru Akcionog plana za članstvo, a ta saradnja, naglasio je, ne obuhvata samo odbrambena vojna već i sigurnosna, politička, ekonomska, pravna i druga pitanja.

Brigadir Olsen govorio i o četiri velike prednosti od članstva u tom vojnoj alijanci, među kojima je najznačajnija misija sigurnosti, zatim stabilnosti, a kada postoje ta dva elementa postoji i ekonomski razvoj, dok je četvrti faktor uticaj na donošenje odluka u svim tijelima NATO-a.

Za Oružane snage BiH je rekao da se razvijaju u veoma profesionalne snage, s kojima NATO savez sarađuje po više pitanja, a jedno od njih je učešće naših vojnika u ISAF operacijama u Afganistanu.