{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Olli Rehn o BiH govorio u Evropskom parlamentu

F
22.11.2006. u 23:22
0
0
Olli Rehn o BiH govorio u Evropskom parlamentu
0
Olli Rehn o BiH govorio u Evropskom parlamentu
Foto: Reuters
U Bruxellesu je u toku trodnevni sastanak Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, a jedna od tema je i najnovija strategija Evropske komisije za proširenje Evropske unije.
Pred evropskim parlamentarcima povjerenik EU-a za proširenje Olli Rehn predstavio je u utorak uvečer svoja viđenja proširenja, među ostalim i u vezi s Bosnom i Hercegovinom, izvještava dopisnik Radija Deutsche Welle.

“Bosna i Hercegovina je ostvarila djelomičan napredak oko evropskih standarda. Dok bi pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) tehnički mogli biti završeni uskoro, zaključak pregovora se može očekivati samo onoga trenutka kada zemlja ispuni sve ključne prioritete, a jedan od prioriteta je policijska reforma i njezina provedba. Direktorat policije radi, a datum za konkretnije reforme je idući mjesec. Nakon toga treba nam odluka na političkoj razini i nadam se da možemo postići politički dogovor, znajući da još uvijek postoje velike razlike u mišljenju jer su neki ključni političari zauzeli vrlo negativna stajališta”, kazao je Rehn.

“Građani BiH zaslužuju efikasnu policiju koja dobro funkcionira. To nije pitanje nekakvog ukidanja entiteta, već se radi o efikasnijem i boljem služenju državnih struktura, što na koncu i zaslužuju građani BiH”, naglasio je Olli Rehn.

“Zatvaranje Ureda visokog predstavnika u BiH trebalo bi se dogoditi u junu iduće godine. To je ujedno i priznanje za napredak zemlje i pitanje je predaje vlasništva države i budućnosti zemlje političkim liderima. Vijeće za implemetaciju mira (PIC) preispitat će plan zatvaranja OHR-a u februaru, ovisno o ukupnoj stabilnosti u regiji”, rekao je Rehn dodajući kako je cilj da politički lideri zemlje preuzmu veću odgovornost u BiH.

U vezi s Turskom Rehn je najavio odgovarajuće preporuke Komisije ukoliko Turska do 6. decembra ne prihvati protokol iz Ankare. No Rehn je rekao još nešto.

“Znate ko se najviše veselio u našem neposrednom susjedstvu nakon što su Francuzi i Nizozemci na referendumu odbacili Evropski ustav? Reći ću vam - to su bili turski nacionalisti, srpski radikali i ruski panslavisti. Zašto? Zato što su mislili da će se EU okrenuti samoj sebi, da će povući svoja obećanja i da će postati preslaba da nastavi svoj projekt mira, stabilnosti i evropskih vrijednosti u svome neposrednom susjedstvu”, rekao je Rehn dodajući kako je zadatak svih u Evropi da dokažemo da radikalni nacionalisti nisu u pravu te da EU može ostvariti konsensus u vezi s proširenjem.

U utorak je održan i prvi sastanak međuparlamentarnog odbora Evropski parlament – Srbija, a izvjestitelj za Srbiju Jelko Kacin je poručio Srbiji, što zasigurno vrijedi za sve zemlje zapadnog Balkana, pa tako i za Bosnu i Hercegovinu: “U prvoj polovici 2008. godine Slovenija će predsjedavati EU-om. Jedan od prioriteta bit će i zapadni Balkan. Ali mi možemo napraviti pomak u tom periodu ako do tada budu stvoreni neki preduvjeti, ako Srbija do tada bude toliko popravila svoj imidž i pokazala sebi, pa i svim susjedima i Evropi da je tu potreban pomak dalje. Zato želim reći da se nalazimo u ovom momentu u 2006., a da je već sutra 2008. godina. Nema vremena i treba odmah odraditi te stvari ako želimo ostvariti preduvjete da se napravi nešto više.”

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: