Priznao krivicu
18

Oliver Dragić će biti deportovan iz SAD-a zbog lažnih izjava o ratnoj ulozi u BiH

Klix.ba
Foto: Korda.com
Foto: Korda.com
Vlada Sjedinjenih Američkih Država optužila je Olivera Dragića (42) za imigracione prevare prošle godine, jer u pristupnim papirima za boravak u toj zemlji nije naveo da je učestvovao u genocidu u Srebrenici 1995. godine. U okružnom sudu u Ohiju jučer je održano saslušanje, tj. izjašnjavanje o krivici.

Tužioci kažu da je Dragić, iz Barbertona u prigradskom mjestu Akron, dao lažne izjave o svojoj ulozi u etničkom čišćenju u Bosni i Hercegovini pri prijavljivanju statusa izbjeglice u SAD-u. Advokat Olivera Dragića Darin Thompson odbio je da komentariše navedeni slučaj.

Američki mediji su javili da je Dragić na saslušanju priznao krivicu za imigracionu prevaru, nakon što je optužen za skrivanje svoje uloge u genocidu 1995. godine.

Mike Tobin, glasnogovornik Ureda američkog advokata u Clevelandu, kaže da se Dragić izjasnio krivim u četvrtak da posjeduje i koristi lažne imigracione dokumente.

Savezni javni branitelj kaže da je Oliver Dragić zadovoljan ishodom njegovog slučaja i s nestrpljenjem očekuje ponovno uspostavljanje kontakta sa svojom majkom u Bosni i Hercegovini.

Okružni sudija Dan Aaron Polster osudio je Dragića na vrijeme koje je već proveo u pritvoru od hapšenja 2016. godine i naredio da bude deportovan.