{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Oliver Arapović: Mini hidroelektrane trajno uništavaju rijeke, Evropa je to davno izbacila

22.3.2018. u 20:58
269
47
Oliver Arapović: Mini hidroelektrane trajno uništavaju rijeke, Evropa je to davno izbacila
269
Oliver Arapović: Mini hidroelektrane trajno uništavaju rijeke, Evropa je to davno izbacila
Foto: Klix.ba
Ekolozi u našoj zemlji već godinama upozoravaju na loše stanje u kojem se nalaze bh. rijeke, a Svjetski dan voda 22. mart iskoriste da bi još jednom alarmirali javnost na ovaj problem kojeg mnogi ne vide ili ignorišu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Oliver Arapović predsjednik je Udruženja "Majski cvijet" iz Mostara i lider građanskog pokreta koji je posljednjih godina uspio zaustaviti gradnju dvije mini hidroelektrane na zaštićenim lokacijama Bunskih kanala južno od Mostara. Danas nam kaže kako su rijeke kod nas ugrožene s dvije grupe različitih problema.

"Prvo imamo najezdu mini hidroelektrana koje je Evropa izbacila, a sada kod nas nalaze plodno tlo. Drugo je nemaran odnos građanstva čemu najviše doprinosi loša edukacija u ovoj oblasti. Ekologija bi morala biti obavezan predmet u školama", kaže Arapović naglašavajući da u našoj zemlji postoje 244 rijeke, da se taj vodeni rezervat smatra najvećim izvorištem pitke vode na Balkanu, možda i u Evropi.

Ako se građani, a posebno vlasti na ovaj način nastave ponašati prema rijekama, u periodu od dvadeset do pedeset godina, one će potpuno biti uništene, a mi ćemo ostati bez pitke vode.

"Gradnja mini hidroelektrana trajno uništava rijeke, a kod nas ih je izgrađeno osamdesetak, a planirano još po tri stotine u oba entiteta, ukupno šest stotina. Vlast ne dopušta pristup Energetskoj strategiji Bosne i Hercegovine, bojeći se vjerovatno sagledavanja težine problema i onog šta se tek sprema", kaže naš sagovornik.Mini hidroelektrane, nastavlja Arapović, izuzetno negativno djeluju na biljni i životinjski život u i oko rijeke, ali i na ljude koji žive oko rijeka.

"Najbolje je ovaj problem ilustrirati činjenicom da je Evropa davno završila s mini hidroelektrana i da u modernom svijetu to više nije obnovljivi izvor energije. Evropa se okrenula solarnim izvorima i vjetroelektranama. Mini hidroelektrane trajno unište korito rijeke, na betonu ništa ne raste. Uvijek postoji zaustavni tok koji kategorizaciju vode drastično promijeni. Turbine za nekolika stepeni ohlade vode, tako da larve i insekti koji su milionima godina prisutni više ne mogu opstati i onda tu kreće začarani krug", pojašnjava nam Arapović.

Evropa na mjesta koju su nekad pokrivale mini hidroelektrane ulaže po nekoliko desetina miliona eura u revitalizaciju. Arapović se pita ko će taj novac nama obezbijediti kada mi uništimo naše riječno bogatstvo.

"Građanima je dosta takvih investicija koji idu u prilog samo investitoru. Spašavanje Bunskog kanala na Neretvi, tog zaštićenog dragulja, podiglo je na noge cijelu društvenu i akademsku zajednicu, udruženja, građane bez obzira na sve naše podjele. Objekti koji su 2016. trebali biti početi s građenjem obustavljeni su, ali opasnost nije prošla jer vlast ne radi transparentno", kaže Arapović, naglašavajući da se najveći broj takvih objekata kod nas izgradio bez cjelokupne dokumentacije i provedenog zakonskog postupka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: