Čist zrak i dobra zabava
4

Olimpijsku ljepoticu Bjelašnicu okupirali skijaši

Anadolija
Foto: Anadolija
Bjelašnica (Foto: Anadolija)
Olimpijska planina Bjelašnica ove zime spremno je dočekala veliki broj posjetilaca, kako onih iz Sarajeva i okoline, tako i iz inostranstva, koji su došli uživati u njenim ljepotama.

Hoteli, kafići, restorani, škole skijanja i ostali sadržaji koje nudi ova planina su u potpunosti popunjeni.

Mnogi posjetioci tu su samo na jedan dan, kako bi udahnuli čistog planinskog zraka i napravili koju "žicu" na skijama. No, nemali broj turista smještaj su našli u vlastitim ili iznajmljenim apartmanima.

Kako je zimski školski raspust tek počeo Bjelašnica vrvi mališanima koji uče skijati. Ekipa agencije Anadolija na Bjelašnici je zatekla Anu Francis iz Švedske, koja je ove godine prvi put posjetila olimpijsku ljepoticu.

"Danas je prelijep dan, zaista prelijep. Nisam imala priliku skijati danas, jer moj sin ide u školu skijanja, tako da sam s njim provela cijeli dan. Dolazit ću ovdje cijele sedmice, tako da ću sigurno i ja skijati. Priroda je prelijepa, a i sve što vam je potrebno u toku dana nalazi se vrlo blizu i po pristupačnim cijenama. To mi se najviše sviđa", kazala je Francis.

Instruktor skijanja Jasenko Žigić kazao je kako su djeca, kao i svake godine, najzainteresovanija za skijanje, a najbolji uzrast za početak bavljenja ovim sportom je šest godina.

"Kada djeca tek dođu, testiramo ih. Početnike vodimo na male padine gdje uče osnove hodanja, padanja, ustajanja. Malo bolji odmah idu na ski liftove i uče druge tehnike. Sve je individualno i neka djeca zaista brzo savladaju osnove pa već treći dan mogu na ski-lift, a neka malo sporije uče, jer su malo lijeni", rekao je Žigić.

Nermin Krvavac došao je na skijanje sa porodicom. On je kazao da tokom januara Bjelašnicu posjećuje skoro svaki dan, odnosno koliko mu posao dozvoljava.

"Svi skijamo. Najviše nam se sviđa čist zrak, lijep ambijent, nema nervoze i tenzija kao u gradu. Ja skijam već 25 godina, a djeca pet", kazao je Krvavac.

"Skijam već pet godina, sada imam devet. Kada skijam najviše mi se sviđaju skokovi, foliram se na jednoj nozi, pa plug unazad", rekao je Din Krvavac.