BiH
0

Olimpijski plamen ponovo gori u Sarajevu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na današnji dan prije 23 godine na stadionu Koševo svečano su otvorene 14. zimske olimpijske igre. Članica reprezentacije bivše Jugoslavije u umjetničkom klizanju Sanda Dubravčić tada je pred 50.000 gledalaca na stadionu i miliona ljudi širom svijeta upalila olimpijski plamen.

Prisjećajući se na jedan od najznačajnijih događaja u istoriji Sarajeva, Gradska uprava je odlučila da se od ove godine nizom sportskih i kulturnih manifestacija trajno obilježava ovaj datum u periodu dok su trajale igre (od 8. do 21. februara).

Manifestacija obilježavanja godišnjice 14. ZOI započela je danas na stadionu "Asim Ferhatović Hase", simboličnim paljenjim olimpijskog plamena u isto vrijeme (15.44 sati) kako je to bilo i prije 23 godine. Čast da upali plamen pripala je najperspektivnijem bh. skijašu, 14-togodišnjem Leonu Svetlinu. Plamen će na olimpisjkom stadionu gorjeti sve do 21. februara, kada su završene 14. ZOI.

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Marijan Kvesić i gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac na prigodnoj svečanosti na stadionu "Asim Ferhatović Hase", istakli su da se, Sarajevo ovim činom, podsjeća najuzvišenijeg uzleta u istoriji 14. ZOI.

"Snažni olimpijski moto "brže, bolje, snažnije", odzvanjao je u svakom kutku naše zemlje. Sarajlije su pokazale da su sposobni organizirati Olimpijadu koja je tada bila najbolje organizirana u istoriji olimpizma. Danas ponovo spajamo olimpijske krugove u našem gradu, tako što jedinstvenim programom sportskih i kulturnih manifestacija obilježavamo godišnjicu ZOI i spajamo naše rasute uspomene o Olimpijadi", kazala je Borovac.

Gradonačelnica je pozvala mlade grada, da sportskim i ličnim uspjesima ponovo dignu Sarajevo na svjetski tron pozornosti.

"Neka ovaj plamen bude vijesnik jednog novog vremena u kojem će Sarajevo ponovo biti centar svijeta. Neka bude poruka da Sarajevo želi, može i da vjeruje da će jednog dana ponovo biti domaćin olimpijskih igara", istakla je Borovac.

U okviru programa obilježavanja godišnjice sarajevske olimpijade gradononačelnica Borovac večeras će u Olimpijskom muzeju predstaviti "Katalog Olimpijskog muzeja Sarajevo", te ovoj instituciji pokloniti staru zbirku prigodnih suvenira s likom maskote Vučka i sarajevske pahuljice.

Na olimpijskim planimama Igmanu i Bjelašnici, Olimpijskom centru Zetra u sklopu obilježavanja godišnjice ZOI do 21. februara bit će održano sedam sportskih takmičenja i turnira u hokeju na ledu, umjetničkom i brzom klizanju, alpskom i nordijskom skijanju, sankanju.

Vezani članci