BiH
0

Olimpijski komitet BiH i NATO organizovali Zimsku olimpijsku akademiju za srednjoškolce

Klix.ba
NATO Štab Sarajevo nastavlja uspješnu saradnju sa Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine na realizaciji “Zimske olimpijske akademije”, koja se ove sedmice održava u Sarajevu.

U projektu učestvuje 30 srednjoškolaca iz čitave Bosne i Hercegovine, u dobi od 14 do 18 godina, koji dolaze iz Višegrada, Prijedora, Olova, Jajca, Livna, Brčkog, Doboj Istoka, Foče i Fojnice, a izabrani su na osnovu školskog uspjeha i vladanja.

Srednjoškolci ove sedmice uživaju u sportsko-edukativnim sadržajima koje je pripremio Olimpijski komitet BiH, te imaju priliku da čuju nešto više o univerzalnim olimpijskim vrijednostima. Uz to, projekat je još jedan pokazatelj posvećenosti Olimpijskog komiteta BiH da promoviše izvrsnost i solidarnost među mladima u Bosni i Hercegovini.

Izuzetna vrijednost ovog projekta leži u činjenjici da na najbolji način doprinosi ostvarenju osnovnih vrijednosti na kojima počivaju zemlje članice NATO Saveza, a to su demokratija, individualne slobode i vladavina prava.

Društvo koje teži ovim univerzalnim vrijednostima mora dati šansu svojim mladim ljudima da se razvijaju i lično i profesionalno. Zato su timski rad i kompromis principi koje učesnici Akademije primjenjuju ne samo tokom trajanja Akademije, nego će ih usvojiti za sve izazove na koje će naići u daljem životu.

Sa učesnicima akademije se jučer družio General Merle Hart, komandant NATO Štaba Sarajevo, a njegov zamjenik, brigadir Ole Fauske je danas posjetio Ledenu dvoranu Zetra u kojoj su učesnici Akademije imali termin klizanja, čuo njihove utiske iz prve ruke, te se susreo sa Edinom Brankovićem, Ambasadorom BiH u Evropskom olimpijskom komitetu i Slavenkom Likićem, predstavnikom BiH u brzom klizanju na Olimpijadi u Albertvillu 1992. godine.