Veliki potencijal
13

Olimpijski centar Jahorina najavljuje velike projekte za sljedeću godinu

E. Lj.
Dejan Ljevnaić
Dejan Ljevnaić
Iako se čini da je rukovodstvo Olimpijskog centra Jahorina novim projektima dostiglo svoj i maksimum u iskorištenosti potencijala ove planine, situacija u praksi nije takva. Bez obzira na sve aktivne projekte koji su u toku, uprava ovog centra planira još veće i ozbiljnije projekte za sljedeću godinu.

Ti projekti se odnose na prostor cijele države, ne samo Jahorine, saopćili su iz Olimpijskog centra Jahorina.

Naime, u planu je razvoj ski-centra Manjača kod Mrkonjić Grada kao i ski-centra Igrišta kod Vlasenice. Planirana površina ski centra Manjača odnosi se najvećim dijelom na površine koje zauzimaju ski-staze, čija ukupna površina iznosi 75.000 m2, zatim na instalacije i ljetnje sadržaje. Prema Planiranom rješenju ski-centra Manjača predviđena je jedna šestosjedna žičara, ukupne visinske razlike oko 264 m, dužine oko 1.000 m i kapaciteta 3.000 skijaša/sat kao i pokretna traka dužine oko 100 m, kapaciteta 1.000 skijaša/sat. Žičaru prate dvije osnježene ski-staze, ukupne dužine oko 2.500 m. Pored skijaške infrastrukture u planu je igradnja i zabavnih sadržaja: tjubing, avantura park, dječije igralište, zip line i drugi zanimljivi sadržaji.

Planirana površina ski-centra Igrišta odnosi se najvećim dijelom na površine koje zauzimaju ski-staze, čija ukupna površina iznosi 190.000 m2. Prema Planiranom rešenju ski centra Igrišta predviđen je jedan šestosjed, ukupne visinske razlike oko 330 m, dužine 820 m i kapaciteta 3000 skijaša/sat i pokretna traka dužine 150 m, kapaciteta 1.500 skijaša/sat. Planirana je izgradnja tri glavne osnježene ski-staze, ukupne dužine oko 4.750 m. Kao i za ski-centar Manjača i na Igrištima je u planu izgradnja i zabavnih sadržaja, ali i ugostiteljskih i parking prostora.

"Također, od velike strateške važnosti su i projekti - spajanje Jahorine sa Istočnim Sarajevom, ali i sa Palama putem kabinskih gondola koje su ujedno najadekvatnije ali i najatraktivnije rješenje kako za prijevoz skijaša tako i za prijevoz gostiju i turista koji nisu skijaši", saopćeno je.

Tim povodom direktor olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić rekao je kako su došli na ideju da povežu najbliži grad sa najdužom gondolom na Balkanu i da omoguće stanovnicima i turistima da se na najbrži, najlakši i najsigurniji način prevezu do Jahorine i zimi i ljeti.

"Sad smo u fazi pripreme, osiguravanja imovine i dokumentacije, početak gradnje će započeti nakon završetka ovih aktivnosti, osigurana sredstava i sprovođenja javnih nabavki. Benefiti projekta su veliki i ogledaju se u lakšem pristupu Jahorini u svako doba, turistički i za ljude koji žive u okolini. Realizacijom ovog projekta bit će moguć prijevoz sa aerodroma do Jahorine jer je polazna stanica planirana u neposrednoj blizini međunarodnog aerodoma Sarajevo. Pored toga što će ova gondola biti jednistvena turistička atrakcija takođe će doprinjeti smanjenju zagađenosti i manjoj upotrebi automobila kao i sigurnosti svih korisnika. U planu su i dvije usputne stanice, na Trebeviću i na Dvorištima. Kada je riječ o projektu spajanja Pala sa Jahorinom, želimo da najviše benefita imaju građani Pala. Izgradnjom ovog projekta ćemo razviti najviše Pale, jer će po ugledu na evropske ski-centare, centar smještajnih kapaciteta i zbivanja prije i poslije skijanja biti upravo na Palma. Trenutno radimo na pronalaženju najbolje trase gondole i propratnih staza. Svaki od ovih projekata je strateški itekako značajan za razvoj naše regije ali i podsticanje i razvijanje privrede u cijeloj državi", rekao je Ljevnaić.