BiH
0

Olimpijska dvorana Zetra - sigurna ili ne?

Sarajevo-x.com
Iako je poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo Nermin Pećanac izjavio da se treba preispitati sigurnost Olimpijske dvorane Zetra, mr. Nedžad Ajnadžić, direktor OC ZOI 84, je za Sarajevo-x.com kazao da je sigurnost u Zetri na zadovoljavajućem nivou te da se ovo pitanje bespotrebno politizira.

Nermin Pećanac je u izjavi za Dnevni avaz kazao da je potrebno preispitati sigurnost Olimpijske dvorane Zetra te da je neophodno provjeriti da li su prilikom rekonstrukcije ugrađeni svi novi materijali ili su pri obnovi korišteni stari. Pećanac je naglasio da je utvrđen niz nedostataka u samoj izgradnji, koji se navodno reflektiraju i prijete posjetiocima Zetre mogućim obrušavanjem.

Pećanac je također kazao da zahtjeva da Vlada KS uputi pismo Međunarodnom olimpijskom komitetu sa upitom o garantnom fondu. Poslanik Pećanac, za sve moguće posljedice, smatra odgovornom firmu ZOI 84, posebno, kako tvrdi, nakon pisma prethodnog direktora u kojem stoji da je krov Zetre imao 93 pukotine, da završne obračunske i građevinske knjige nikada nisu predate, a da objekt nikada nije tehnički primljen.

Na ove navode reagovali su čelnici Olimpijskog centra ZOI 84 tvrdeći da je sigurnost Zetre na zadovoljavajućem nivou.

"Iako navode gospodina Pećanca smatramo potpuno neosnovanim, Uprava KJP ZOI'84 OCS d.o.o.. formirala je komisiju u čijem sastavu se nalaze stručnjaci iz KJP ZOI'84 OCS d.o.o. koji će, u saradnji s predstavnicima kompetentnih eksperata sa instituta i nadležnih institucija, posvetiti pažnju navodima i o čemu će izvijestiti generalnog direktora, koji će blagovremeno obavijestiti javnost o rezultatima istrage. Trenutno, odgovorno možemo potvrditi da je sigurnosna situacija u Zetri na zadovoljavajućem nivou te da ne postoji ni najmanja opasnost za posjetioce“, kazao je za Sarajevo-x.com mr. Nedžad Ajnadžić, direktor Olimpijskog centra ZOI 84.

Ajnadžić je dodao da se sve manifestacije, čije je održavanje planirano u Zetri, sa sigurnosnog aspekta, mogu realizovati.

"Dvorana Zetra je i ranije imala velike manifestacije, s desetinama hiljada posjetioca i nikada se nije desila niti jedna nesreća kada je u pitanju sigurnost, odnosno kada su u pitanju sigurnosni uvjeti. Stoga mi nisu jasni istupi, navodi i namjere gospodina Pećanca. Možda nekome i treba ova priča ili su se uspaničili zbog inventure i revizije poslovanja firme koja je u toku. Posebno ću se obratiti medijima nakon provedene revizije. Smatram da se bespotrebno politizira pitanje bezbjednosti Zetre, pogotovo ako uzmeno u obzir činjenicu da se 7. februara obilježava 24. godišnjica Olimpijade te da tim povodom predstoje brojne manifestacije u Olimpijskoj dvorani Zetra“, naglasio je Ajnadžić.