28. godišnjica ZOI
1

FOTO+VIDEO / Olimpijada 84. je promijenila DNK Sarajeva, BiH i regiona

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Svečanom akademijom Olimpijskog komiteta BiH, Grada Sarajeva, kompanije ZOI '84 i britanske ambasade u BiH večeras je u Olimpijskom muzeju obilježena 28. godišnjica Zimskih olimpijskih igara Sarajevo '84.

Prisutnima su se obratili predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović, generalni sekretar Organizacionog komiteta 14. ZOI '84. Ahmed Karabegović i ambasador Velike Britanije u BiH Nigel Casey.

Rađo je uporedio sarajevsku Olimpijadu sa zimskom olimpijadom za mlade (EYOWF), koju će gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo ugostiti 2017. godine.

''Olimpijada 84. je promijenila DNK Sarajeva, BiH i regiona, ali brojke govore da smo dobili još jedno veliko takmičenje, čime je ostvarena vizija gradolnačelnika Behmena i Radovanovića. Dobili smo podršku 49 zemalja i namjeravamo je opravdati'', rekao je Rađo i dodao da će 2017. godine Sarajevo i BiH biti poželjna turistička destinacija.

Karabegović je podsjetio na dane kada je Sarajevo postalo član olimpijske porodice i doživjelo brz uspon do značajnog centra zimskog sporta i turizma, ali i napomenuo da je još uvijek potrebno dosta ulaganja da bi se dostigao nivo iz 1984. godine.

Gradolnačelnici Behmen i Radovanović su se složili da će nakon organiziranja EYOWF-a 2017. gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo biti otvorena vrata za organiziranje drugih velikih sportskih manifestacija, ne isključujući olimpijske igre.

Behmen je istaknuo da Grad Sarajevo i ZOI' 84 imaju ozbiljne namjere da u narednih nekoliko godina na sarajevske planine dovedu veliku skijašku utrku.