Potvrđeno za Klix.ba
43

Olakšica za Tuzlake: Ukida se prilaganje CIPS-a na javne pozive Gradske uprave

A. K.
Sjedište Gradske uprave Tuzle (Foto: A. K./Klix.ba)
Sjedište Gradske uprave Tuzle (Foto: A. K./Klix.ba)
U Tuzli se realiziraju brojni javni pozivi na koje se prijavljuju građani s tamošnjom adresom prebivališta, a među neophodnom dokumentacijom za apliciranje se navodi i CIPS-ova potvrda. Kako bi procedura apliciranja bila olakšana, početkom iduće godine planirano je ukidanje prilaganja papirnatog oblika potvrde.

CIPS potvrda ili PBA3 obrazac zapravo je dokaz o prijavi adrese prebivališta koji u papirnatom obliku sadrži lične podatke, a ovaj dokument građani su prinuđeni koristiti u brojnim sferama života – od otvaranja bankovnog računa, upisivanja djece u školu, sklapanja različitih vrsta ugovora, prijave na konkurs za posao ili javni poziv koji objavljuje grad ili općina.

Shodno njenoj primjeni, ova potvrda zasigurno je najaktuelniji dokument u Bosni i Hercegovini, a pri samom spomenu glavna asocijacija su dugi redovi ispred kantonalnih MUP-ova u kojima se ona i izdaje.

Kako bi život građana donekle bio olakšan, u Tuzli je pokrenuta inicijativa za ukidanje papirnatog izdanja CIPS-a u kontekstu njegovog prilaganja na javne pozive podrške koje objavljuje Gradska uprava Tuzle.

Prvi sastanak nadležnih je već održan, a kako je potvrđeno za Klix.ba, početak implementacije izmjene bi mogao stupiti na snagu početkom iduće godine.

"U Gradskoj upravi Tuzle smo imali sastanak s gradskim vijećnikom Omerom Berbićem i direktrorom Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) Almirom Badnjevićem, za vrijeme kojeg smo raspravljali o mogućnostima ukidanja dostavljanja CIPS-a na javne pozive koje raspisuje grad Tuzla. Mi ćemo u budućem periodu, u svim pravilnicima i odlukama koje je donijelo Gradsko vijeće ili ja kao gradonačelnik, a na osnovu kojih raspisujemo javne pozive za određene podrške, ukinuti dostavljanje CIPS-a", potvrdio je za Klix.ba gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Ukidanje prilaganja CIPS-a zapravo ne znači da službenici Gradske uprave Tuzle neće imati uvid u lične podatke aplikanata.

"Mi ćemo od IDDEEA-e dobiti mogućnost pristupa kontroli CIPS-a aplikanata, na način da ćemo direktno pristupiti bazi i provjeriti mjesto prebivališta svih onih koji apliciraju. Na takav način, mi ćemo po službenoj dužosti dobiti podatke, a građni neće morati čekati u redu za izdavanje CIPS-a, koji nama u konačnici predaju", pojašnjava Lugavić.

Na ovakav način dodatno će se unaprijediti rad gradske administracije, a postići će se i efikasnost u realizaciji javnih poziva po pitanju podrške.

"Dao sam nalog službama da provjere naše pravilnike i odluke o dodjelama podrški te da se pristupi izmjenama onih po kojima je neophodno prilaganje CIPS-a. Mislim da ćemo s početkom iduće godine, odnosno u januaru ili februaru ići prema Gradskom vijeću sa izmjenom tih pravilnika, odnosno odluka", dodaje Lugavić.

Nešto ranije, ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto saopćio je kako je ovo ministarstvo poduzelo određene aktivnosti na digitalizaciji takozvanih CIPS potvrda, a olakšanje u ovom smislu već polovinom iduće godine bi trebali osjetiti građani u FBiH, koji koriste usluge banaka.

Također, u Zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje FBiH pokrenuta je procedura ukidanja CIPS-a, što će dovesti do znatno jednostavnijeg ostvarivanja prava na penziju.

U smjeru takozvane "elektronske uprave" sada ide i Tuzla, a kako kaže Lugavić, iako je ukidanje papirnatog oblika CIPS-a maleni korak, benefiti su zasigurno veliki.

"Nadam se da ćemo u cijeloj BiH u što skorije vrijeme početi sa implementacijom projekta 'elektronske uprave' a sve s ciljem da naši građani i privredni subjekti dobiju što bržu i kvalitetniju podršku, odnosno rješenje njihovih zahtjeva. Na takav način ćemo povećati efikasnost i produktivnost rada, otvorenost i transparentnost javne uprave te ćemo napraviti da nam rješavanja koja budemo vodili u upravnom postupku daleko kraće traju", zaključio je Lugavić.