BiH
0

Okupljanje uposlenika u zdravstvu iz cijele FBiH

FENA
Predsjedništvo Nezavisnog strukovnog sindikata uposlenika u zdravstvu u FBiH danas je u Sarajevu potvrdilo da će 4. juna u 12.00 sati ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu biti organizirano okupljanje uposlenika u zdravstvu iz cijele FBiH ukoliko dotad vlade svih kantona ne daju saglasnost na prijedlog novog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva na teritoriji FBiH.

Predstavnici federalnog Sindikata, u izjavi za novinare nakon sastanka, podsjetili su da su vlade Tuzlanskog i Kantona Sarajevo već dale saglasnost na prijedlog novog kolektivnog ugovora. Oni su izrazili očekivanje da će njihov primjer slijediti i vlade ostalih kantona u FBiH, te istaknuli da bi u protivnom štrajk solidarnosti, koji je trenutno na snazi u spomenuta dva kantona, lako mogao ponovo prerasti u generalni štrajk.

Predstavnici federalnog Sindikata uposlenika u zdravstvu naglasili su da će uposlenici u zdravstvu, ukoliko dođe do okupljanja najavljenog za 4. juni u Sarajevu, svoj dolazak organizirati na način koji neće dovesti u pitanje njihov rad s pacijentima.

Podsjetili su da za 38 dana generalnog štrajka uposlenika u zdravstvu u FBiH nije bilo većih problema u radu s pacijentima, te istaknuli primjer KCUS-a gdje je usljed trovanja salmonelom medicinski zbrinuto više od 600 osoba.

Generalni štrajk uposlenika u zdravstvu u FBiH počeo je 16. aprila, a u njemu sudjeluje više od 21.000 osoba iz cijele FBiH.