Sarajevo
0

Okupljanje protiv prvog Queer festivala

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Povodom održavanja Prvog Sarajevo Queer festivala, koji se otvara večeras protivnici održavanja ove kulturne manifestacije zakazali su danas okupljanje na Trgu Oslobođenja - Alija Izetbegović.

Da li zbog nezgodnog termina, 17 sati ili iz nekih drugih razloga i pored brojnih pretnji koje su stizale na adresu organizatora pozivu "za spašavanje" odazvalo se tek nokolicina mlađih lica koja nisu bila spremna za kontakte s predstavnicima medija, kojih je inače bilo više nego protestanata.

"Queer festival" otvara se večeras na Akademiji likovnih umjetnosti izložbama fotografija portreta, autora Irfana Redžovića, izložbom skulptura "Metal" mlade autorice Alme Selimović te prezentacijom umjetničkih radova "Okreni Queer", a riječ je o radovima iz ex-Yu regije.

Tokom sutrašnjeg dana bit će održana tribina te filmska projekcija posvećena nastanku LGBT pokreta u bivšoj Jugoslaviji uz učešće aktivistica iz regiona.

Tokom festivala bit će prikazano devet filmova, održavat će se razgovori, kao i performansi.

Termin Queer se koristi da se jednom riječju opiše homoseksualna, biseksualna, transrodna, transeksualna i interseksualna zajednica i heteroseksualne osobe koje žive svoj život ili sebe vide van uobičajenih patrijarhalnih normi. Ovaj termin se koristi i kada se govori o konstatnom odstupanju i prevazilaženju (nametnutih) društvenih normi.