BiH
0

Okrugli stolovi o mogućnostima zapošljavanja osoba sa invaliditetom u BiH

Klix.ba
Udruženje roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri osmijeh" s partnerima Caritasom BiH i NCM "Ivan Pavao II" je okviru projekta "O.P.T.I.O.N" organizirala okrugle stolove "Socijalno poduzetništvo - svoje ograničenje pretvori u prednost".

Okrugli stolovi su održani u Mostaru prostorijama udruženja i u Sarajevu. u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.

U okviru ovih aktivnosti razmotrene su oblasti i načini za radni angažman osoba s invaliditetom. Predstavljena je i paralelna studija o postojećem zakonodavstvu u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini kao i istraživanje tržišta o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom u ove dvije zemlje koje su realizirane u okviru projekta.

Ove studije daju koristan pregled svih mehanizama za zapošljavanje osoba s invaliditetom te se mogu koristiti kao osnova za pokretanje priče o razvoju socijalnog poduzetništva.

Podsjećamo da je povod za organiziranje okruglih stolova uspostavljanje zajedničkog dijaloga predstavnika nevladinog sektora, državnih institucija, medija, profesionalnih udruženja, osoba sa invaliditetom, njihovih porodica i ostalih zainteresiranih strana s ciljem planiranja socijalnih i političkih promjena u oblasti zapošljavanja i socijalne integracije osoba s invaliditetom, saopćili su organizatori.