{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Okrugli stol "Ratni zločini na području općine Gradačac"

F
19.8.2009. u 18:06
0
2
Okrugli stol "Ratni zločini na području općine Gradačac"
0
Okrugli stol "Ratni zločini na području općine Gradačac"
U organizaciji Koordinacijskog tijela boračkih organizacija Gradačca danas je u Gradačcu organiziran okrugli stol na temu "Ratni zločini na području općine Gradačac".
Cilj Okruglog stola, kako je istaknuto, je informiranje javnosti o kategoriji ratnog zločina, utjecaju na društvenu sredinu, značaju otkrivanja i procesuiranja počinitelja ratnih zločina na odnose u procesu pomirenja i poduzimanje mjera i radnji na procesuiranju odgovornih za ratne zločine.

Svoju prezentaciju ove problematike imali su predstavnici: Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, predstavnici Odjela za ratne zločine tužiteljstva Tuzlanskog kantona i načelnik Policijske uprave Gradačac.

Istaknuto je da je Policija prema pravosuđu Tuzlanskog kantona uputila 27 predmeta o počinjenim ratnim zločinama nad Bošnjacima i Hrvatima u općini Gradačac a da je svega šest zadovoljilo pravnu proceduru i da je uzeto u dalju obradu.

Ostali predmeti zbog proceduralnih pravnih propusta tokom obrade nisu uzeti u razmatranje.

Tokom minulog rata nad Bošnjacima i Hrvatima u općini Gradačac počinjeni su brojni ratni zločini u kojima je stradalo 155 civila među kojima i znatan broj djece.

Do danas, kako u Hagu tako i pred domaćim sudovima nije pokrenut niti jedan sudski proces protiv počinitelja tih zločina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: