Ramazan u Mostaru
3

Okrugli stol: Da li znate koji je utjecaj posta na ljudski organizam i mentalno zdravlje?

G. Š.
U sklopu ovogodišnje manifestacije "Ramazan u Mostaru" danas je u prostorijama Centru za Kulturu održan okrugli stol pod nazivom "Mjesec ramazan-prilika poboljšanja mentalnog zdravlja", u cilju širenja svijesti o shvatanju značaja i važnosti posta po ljudski organizam i zdravlje.
Skup je održan kao jedna od aktivnosti Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Mostara, čime nastoje doprinijeti općem javnom mnijenju u shvatanju značaja i važnosti posta tokom ramazana.

Pomoćnik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Mostar, Kenan ef. Ovčina je tom prilikom između ostalog naglasio da je, "Post je način izgradnje samodiscipline što poboljšava i mentalno zdravlje".

"Mjesec ramazan nam te mogućnosti dodatno približava. U ovom mjesecu veze ljudi sa drugima su prisnije i jače kroz zajedničke iftare i sehure. S druge strane kroz ibadet, odnos prema Bogu, čovjek se jače veže za svoga Gospodara i ostvaruje veće povezanost i posvećenost", naglasio je Ovčina.

Stoga je po njegovim riječima cilj okruglog stola, pored ostalog i afirmirati teze da, "post kao vjerska obaveza ima dimenziju i izgradnje samodiscipline, što se kod svake osobe smatra vrijednom moralnom osobinom".

Od vježbi koje su pogodne za vrijeme posta preporučio je muhasebu (samo-obračun), koji se danas u psihoterapiji, općenito psihologiji naziva introspekcija- gledanje u svoje biće i preispitivanje.

"Svaki ibadet ima svoju i duhovnu i mentalnu korist, od namaza, učenja Kur'ana, druženja sa ljudima, molitvi sve možemo posmatrati kao mentalno usavršavanje i socijalno unaprjeđenje", zaključio je Ovčina, te se referirao na rezultate do kojih je došla savremena nauka, način i propise obreda predviđenih tokom mjeseca ramazana.

Fokus izlaganja Vedine Ajanović, MA psihologije, TA praktičarka, bilo je upravljanje emocijama i održavanje zdravih odnosa sa drugima dok se Merima Hafizović, MA gestalt psihoterapije detaljnije osvrnula na psihološke procese svjesnosti u mjesecu ramazanu.