BiH
0

Okrugli sto "Problematika maloljetničke delinkvencija u KS"

FENA
"Problematika maloljetničke delikvencije u Kantonu Sarajevo" bila je tema okruglog stola koji su danas organizirali predstavnici mladih u institucijama Kantona Sarajevo, odnosno savjetnica za pitanja mladih premijera KS-a Dijana Simanić i savjetnik za pitanja mladih predsjedavajućeg Skupštine KS-a Damir Mirković.

U radu okruglog stola učestvovali su predstavnici nevladinog sektora, odnosno predstavnici komisija za mlade Skupštine KS-a, Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i Vijeća ministara BiH.

Razmatrani su zaključci s vanredne sjednice Skupštine KS-a od 13. februara koja je bila posvećena problemu maloljetničke delikvencije.

Učesnici su razmatrali i Nacrt Akcionog plana za implementaciju "Strategije protiv maloljetničkog prijestupništva za Bosnu i Hercegovinu" u Kantonu Sarajevo. Na sastanku je formirana radna grupa koje će iznesene prijedloge i sugestije moderirati i u formi zaključaka uputiti Vladi KS-a.

Dženana Ibišević iz Komisije za koordinaciju pitanja mladih Vijeća ministara BiH je kazala da se Akcioni plan osvrće samo na maloljetničku delikvenciju, ali da to nije rješenje te da se ne može raditi parcijalno.

"Akcioni plan treba uraditi, ali on treba da bude integralni dio većeg dokumenta koji će se osvrnuti generalno na mlade u KS-u, počevši od formiranja ministarstva i izgradnja omladinske politike na Kantonu Sarajevo", kazala je Ibišević dodavši da Komisija za koordinaciju pitanja mladih Vijeća ministara BiH trenutno radi na dokumentu omladinska politika BiH.

Ona je naglasila da je bitan rad s djecom od obdaništa do srednjoškolskog uzrasta, te da je u školama potrebna edukacija nastavnog kadra, promjena nastavnih planova i programa i uvođenje novih predmeta koji će govoriti o toj temi.

Jan Zlatan Kulenović iz Omladinske informativne agencija (OIA) BiH je kazao da je Akcioni plan "izuzetno loš u smislu da nedostaje 90 posto stvari, a nedostaje prije svega koji su načini prevencije“.

"Prevencija je uložiti i u porodice i obrazovanje te zato treba formirati grupu koja će se baviti prevencijom, a ne treba praviti policijsku državu", kazao je Kulenović.

On je predložio da se uspostavi resor koji će se baviti ovim pitanjima unutar nekog od ministarstava kantona te da se napravi jasan plan koji će govoriti koja institucija može da provede neke konkretne akcije da se ne bi ostalo samo na riječima.