BiH
0

Okrugli sto posvećen nasilju nad djecom u školama

FENA
Okruglim stolom o temi "Nasilje nad djecom u školama" održanim danas u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo završen je jednogodišnji projekt "Nasilje nije školski predmet", koji su partnerski organizirale nevladine organizacije "Naša djeca" iz Sarajeva i "Zdravo da ste" iz Banje Luke.

Projekt, koji je realiziran u 17 osnovnih škola u cijeloj BiH, finansirala je Delegacija evropske komisije. Cilj mu je podići svijest bh. građana i nadležnih u vladajućim strukturama o postojanju nasilja nad djecom u školama.

Generalni sekretar NVO "Naša djeca" Sarajevo Zehra Salman kazala je Feni da je namjera organizatora bila fokusirati se na obrazovanje roditelja, učenika i stručnih saradnika u školama o posljedicama nasilja nad djecom, načinima njegovog prepoznavanja te načinima interveniranja, odnosno njegovog sprječavanja i smanjenja.

Ona navodi da je u protekloj godini realiziranja projekta raspravljano o oblicima u kojima se nasilje javlja, kao i šta su njegovi uzroci. Nekoliko je vidova nasilja, a verbalno, fizičko, socijalno, seksualno te putem Interneta i SMS poruka, samo su neki od njih.

Organizatori namjeravaju po sumiranju rezultata svih aktivnosti organiziranih u okviru projekta donijeti određene zaključke i smjernice u vidu preporuka za nadležne institucije vlasti kako bi se ta pojava u potpunosti iskorijenila u bh. školama.

Ujedno je danas učesnicima okruglog stola prezentirana i publikacija "Nasilje nije školski predmet". Ona je rezultat konkursa u okviru kojeg su učenici iz 100 osnovnih škola u BiH likovnim i literarnim radovima iznijeli vlastito viđenje problema nasilja u školama.

Publikacijom je obuhvaćen izbor najinteresantnijih radova učenika. Obogaćena je i popratnim tekstovima te korisnim informacijama o nasilju u školama, napisanim na tri jezika bh. naroda i dva pisma.