BiH
0

Okrugli sto “Poboljšanje općih uvjeta života osoba s Downovim syndromom“

FENA
Povodom obilježavanja 21. marta, Svjetskog dana Down syndroma, u sali Gradske uprave Grada Sarajeva danas je organiziran okrugli sto o temi “Poboljšanje općih uvjeta života osoba s Downovim syndromom“.

Okrugli sto je organiziralo Udruženje “Život s Down syndromom“ s ciljem prepoznavanja i unapređivanja osnovnih preduvjeta za postizanje jednakih mogućnosti u ostvarivanju osnovnih prava neophodnih za uključivanje osoba s Downovim sindromom u lokalnu zajednicu.

Predsjednica Udruženja “Život s Down syndromom” Sevdija Kujović naglasila je kako je potrebno zajednički raditi kako bi se ovakve osobe uključile u lokalnu zajednicu.

“Tražimo da se formira jedan centar gdje će svaki roditelj koji ima dijete s posebnim potrebama moći otići i dobiti uputstva za daljnji rad uz uvažavanje njegovog ličnog stava”, kazala je Kujović.

Govoreći o utvrđivanju činjeničnog stanja o pitanjim asocijalne zaštite i načinu ostvarivanja socijalne zaštite, Kujović je kazala kako je trenutno na snazi pravilnik po kojem se vrši kategorizacija djece-osoba s Downovim syndromom i utvrđuje se visina invalidnine i tuđe njege na osnovu koeficijenta inteligencije, što je po roditeljima jako pogrešan.

“Taj pravilnik je stvorio konfuziju među roditeljima, zavist među roditeljima, jer su nejednaki iznosi nadoknade, i smatramo da je dovoljno za određivanje visine invalidnine i tuđe njege kariogram koji dokazuje trizomi 21”, kazala je Kujović.

Ona je naglasila kako je definiranje osnovnih parametara za postizanje potpune primjene procesa inkluzije nešto što su relevantne institucije davno započele, a još je u fazi raspravljanja koji modul prihvatiti.

“Tražimo da sve osobe koje se bave osobama s posebnim potrebama sarađuju, koordiniraju, jer to je za opće dobro naše djece. Tražimo veću saradnju, konkretniji rad na terenu, omogućavanje svakom djetetu bez obzira na osobenost da može biti dio društva, jer ono i jeste rođenjem dio našeg društva, dio lokalne zajednice, i tražimo da je formiranje inkluzivnih razreda potrebno što ranije i primjenjivati”, kazala je Kujović.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana Down syndroma, 21. marta će u Bošnjačkom institutu biti organizirana i svečanost, a tom prilikom Udruženje “Život s Down syndromom“ prezentirat će svoje ciljeve i aktivnosti te podijeliti zahvalnice pojedincima, istitucijama i kompanijama koji su pomogli dosadašnjem radu Udruženja.