Mitropolit Nikolaj
0

"Okrenuti se molitvi, porodici i vaspitanju mladih"

FENA
Jedino se životom po Jevanđelju stiče mir u duši, a Hristos je mir čovjekov, dok se taj mir molitvom ostvaruje. Ukoliko ostvarimo mir s Bogom, steći ćemo ga u svojoj duši, a samim tim moći ćemo njime zračiti među bližnjima, naveo je danas u Sarajevu u Božićnoj poslanici mitropolit dabrobosanski Nikolaj.

On je u duhu predstojećeg najvećeg pravoslavnog praznika Božića pozvao na vraćanje temeljnim čovjekovim vrijednostima - molitvi, porodici te obrazovanju i vaspitanju mladih.

"Prije nešto više od dvije hiljade godina rodio se Mesija, prorečeni u Starom Zavjetu i dugo očekivani Hristos. Rodio se mladi Bog Bogomladenac. On je u ostarjeli organizam u ovozemaljski svijet nebeskim blagodađenjem unio novu mladost, osvježenje. Otvorio je oči ljudi za daleke horizonte, otkrio je beskrajni i nevidljivi svijet, našu istinsku vječnu duhovnu otadžbinu", istaknuo je mitropolit u poslanici.

Govoreći o značaju molitve u čovjekovom životu, Nikolaj je kazao da se njome stiče bogatstvo Duha Svetoga. Ako nemamo u sebi to bogatstvo radosti, nemamo ni bogatstvo mira, ličnog ni zajedničkog. Razlog tome je zacijelo to što ne znamo da se molimo, ocijenio je.

Nikolaj podvlači da moliti se iskreno znači ne samo da čistimo grijehe svoje, nego da iscjeljujemo tjelesne bolesti i svoje nemoći ispravljamo te preporađamo čitavo ljudsko biće.

Podcrtavajući značaj porodice, kao centralne osi čovjekovog života, on naglašava da bi trebali više čitati o uzornim porodicama kako bi se osjetila atmosfera hrišćanske ljubavi, te se u današnjim porodicama ne bi zbivali nemili događaji.

Djeca bi tako, kazao je, bila više vezana za roditeljski dom, školu i dalje samoodgovorno bitisanje u životu i radu.

"Gdje su muž, žena i djeca u slozi sjedinjeni vrlinama, tamo je i Hristos među njima. On ne traži ni zlatni krov, ni blistave stubove, ni skupocjeni mermer, nego ljepotu duše, trpezu koja obiluje pravednošću i plodovima milosrđa", kazao je Nikolaj.

Mitropolit je poslanicu završio porukom da su uvijek porodica, Crkva i škola imali posebno mjesto u društvu, svoj mistički prostor u kome se uzgaja mlada biljka koja niče, raste i donosi plod u svoje vrijeme. Bitka za vaspitanje je bitka posebne vrste, kazao je Nikolaj - ona je zadatak svih nas i moramo je voditi neumorno kako bismo od mladih stvorili odgovorne ljude i predali im naslijeđe hrišćanskih vijekova.

Sve je pravoslavne vjernike i građane pozdravio tradicionalnim pozdravom - "Mir Božiji Hristos se rodi! Zaista se rodi!"