Pozvao na razmišljanje
5

Oković: Skupštinska većina u BPK ponovo je ignorisala rebalans budžeta

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Članovi Vlade BPK Goražde, zajedno sa poslanicima SDA, LS-a i Stranke za BiH na konferenciji za novinare održanoj nakon zasjedanja vanredne sjednice kantonalnog parlamenta tvrde da su bili prinuđeni napustiti sjednicu zbog nepoštivanja zakonitosti i proceduralnih propusta u načinu zakazivanja, vođenja sjednice i usvajanju finansijskih dokumenata.

Predsjedavajuća Skupštine BPK Aida Obuća ističe kako nije bila ovlaštena da vodi današnju sjednicu, te da su prekršene odredbe Zakona o budžetima Federacije BiH.

"Izostalo je i pojašnjenje sekretara skupštine ko i u kojim okolnostima može biti ovlašteni predlagač seta dokumenata vezanih za budžet. Mi smo kvalitetnim radom htjeli doprinijeti usvajanju odluka, ali na način da ih predloži ovlašteni predlagač, što jasno prpisuje Zakon o budžetima. Međutim, naišli smo na potpuno ignorisanje svih zakona i propisa i demonstraciju 'broja 13'", smatra Obuća.

Emir Oković, premijer Vlade BPK Goražde ističe kako je tokom sjednice ponovo ignorisana potreba donošenja rebalansa budžeta BPK za 2018. godinu.

"To je očito nepovjerenje u ovaj i ostale dokumente čiji je predlagač Vlada, a rebalans je neophodno usvojiti. Činjenica je da je bilo određenih nepoznanica prilikom samog usvajanja budžeta za 2018. u smislu da rashodi koji se tiču socijalne zaštite zavise od pojavljivanja samih situacija u toku budžetske godine, sam nivo plata je promijenjen od usvajanja budžeta za 2018. I činjenice okončanja štrajkova i pitanja vezanih za utvrđivanje novih osnovica, što je stvorilo potrebu preraspoređivanja između pojedinih budžetskih kodova, odnosno usvajanje samog rebalansa. Putem amandmana se može uticati na samoj sjednici skupštine i dobiti finalni proizvod kakav želi aktuelna skupštinska većina", ističe Oković.

On pojašnjava kako ima problema u realizaciji zahtjeva budžetskih korisnika.

"Ovih dana smo svjedoci da se pokušava napraviti situacija da je neko spasilac, a da neko drugi ugrožava, što apsolutno ne stoji. Očigledno je da ovo ima neku političku pozadinu, ali ispaštat će oni kojih se tiču ti budžetski kodovi i oni koji su nadležni da servisiraju sve te obaveze. Rebalans je trebao biti usvojen i pozivam većinu na racionalno razmišljanje, da usvoji taj dokument jer izvršenje za prvih 11 mjeseci je 29 miliona što je znatno ispod prihoda", pojasnio je Oković.