{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Okončao burno cjelodnevno zasjedanje

F
24.2.2009. u 18:26
0
14
Okončao burno cjelodnevno zasjedanje
0
Okončao burno cjelodnevno zasjedanje
Današnje burno i cjelodnevno zasjedanje Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu završeno je izmjenom jednog zakona iz oblasti socijalne zaštite i odobravanjem prijedloga još jednog zakona iz tog resora, uvrštenog danas u dnevni red naknadno po hitnom postupku i na posebnoj sjednici.
Izmjenama prvog - Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom, regulisano je da samo stopostotni i devedesetpostotni invalidi iz grupe korisnika s takozvanim neratnim invaliditetom i ubuduće mogu primati iz federalnog budžeta invalidnine, naknade za tuđu njegu i pomoć i za ortopedska pomagala. Međutim, bez ovih dosadašnjih prava ostali su neratni invalidi osamdesetpostotne, sedamdesetpostotne i šezdesetpostotne oštećenosti organizma.

Nezadovoljni zbog toga, članovi više udruženja koja okupljaju invalidne osobe, među kojima je bilo dosta osoba s oštećenim sluhom i govorom koje se inače tretiraju pravilnicima kao sedamdesetpostotni invalidi, upali su u salu u kojoj je dotad održavana sjednica Predstavničkog doma. Povicima i transparentima protiv Parlamenta i Vlade FBiH su izražavali nezadovoljstvo i tražili od poslanika da promijene odluku.

Uslijedili su pregovori predstavnika ovih udruženja i parlamentaraca i dogovoreno je održavanje nove sjednice na kojoj je odobren Prijedlog zakona o osnovnim pravima osoba s onesposobljenjem.

Taj tekst su predložili poslanički klubovi Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH, najavljujući da će njime biti zaštićene i osobe čije je oštećenje organizma rangirano stepenima od 60 do 80 posto.

Ovim prijedlogom zakona se najavljuju osnovna prava osoba s onesposobljenjem kod kojih je ono nastalo u periodu od rođenja do navršenih 18 godina, odnosno do navršenih 27 godina ako su na redovnom školovanju, kao i osoba ometenih u fizičkom i psihičkom razvoju u navedenom periodu.

Spomenute osobe imat će, prema ovom prijedlogu, prava na invalidninu, dodatak za njegu i pomoć od drugog lica, ortopedski dodatak, pomoć u troškovima liječenja i nabavci ortopedskih pomagala, kao i prioritet u zapošljavanju. Da bi ovaj tekst stupio na snagu, potrebno je da ga odobri i Dom naroda Federalnog parlamenta.

Predstavnički dom nastavlja zasjedanje sutra u 10 sati raspravom o primjeni federalnih zakona koji se odnose na boračku populaciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: