Parlament FBiH
0

Okončao burno cjelodnevno zasjedanje

FENA
Današnje burno i cjelodnevno zasjedanje Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu završeno je izmjenom jednog zakona iz oblasti socijalne zaštite i odobravanjem prijedloga još jednog zakona iz tog resora, uvrštenog danas u dnevni red naknadno po hitnom postupku i na posebnoj sjednici.

Izmjenama prvog - Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom, regulisano je da samo stopostotni i devedesetpostotni invalidi iz grupe korisnika s takozvanim neratnim invaliditetom i ubuduće mogu primati iz federalnog budžeta invalidnine, naknade za tuđu njegu i pomoć i za ortopedska pomagala. Međutim, bez ovih dosadašnjih prava ostali su neratni invalidi osamdesetpostotne, sedamdesetpostotne i šezdesetpostotne oštećenosti organizma.

Nezadovoljni zbog toga, članovi više udruženja koja okupljaju invalidne osobe, među kojima je bilo dosta osoba s oštećenim sluhom i govorom koje se inače tretiraju pravilnicima kao sedamdesetpostotni invalidi, upali su u salu u kojoj je dotad održavana sjednica Predstavničkog doma. Povicima i transparentima protiv Parlamenta i Vlade FBiH su izražavali nezadovoljstvo i tražili od poslanika da promijene odluku.

Uslijedili su pregovori predstavnika ovih udruženja i parlamentaraca i dogovoreno je održavanje nove sjednice na kojoj je odobren Prijedlog zakona o osnovnim pravima osoba s onesposobljenjem.

Taj tekst su predložili poslanički klubovi Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH, najavljujući da će njime biti zaštićene i osobe čije je oštećenje organizma rangirano stepenima od 60 do 80 posto.

Ovim prijedlogom zakona se najavljuju osnovna prava osoba s onesposobljenjem kod kojih je ono nastalo u periodu od rođenja do navršenih 18 godina, odnosno do navršenih 27 godina ako su na redovnom školovanju, kao i osoba ometenih u fizičkom i psihičkom razvoju u navedenom periodu.

Spomenute osobe imat će, prema ovom prijedlogu, prava na invalidninu, dodatak za njegu i pomoć od drugog lica, ortopedski dodatak, pomoć u troškovima liječenja i nabavci ortopedskih pomagala, kao i prioritet u zapošljavanju. Da bi ovaj tekst stupio na snagu, potrebno je da ga odobri i Dom naroda Federalnog parlamenta.

Predstavnički dom nastavlja zasjedanje sutra u 10 sati raspravom o primjeni federalnih zakona koji se odnose na boračku populaciju.