BiH
0

Okončano suđenje u predmetu "Čović i drugi"

FENA
Završnim riječima odbrane braće Ivanković Lijanović Joze, Jerka, Slave i Mladena te odbrane Zdravka Lučića danas je okončan glavni pretres u predmetu "Čović i drugi" čiji se akteri dovode u vezu sa sumnjivim poslovima Mesne industrije "Lijanovići" iz Širokog Brijega.

Izricanje presude u ovom predmetu zakazano je za 17. novembar.

Odvjetnica Nada Dalipagić je uime odbrane braće Ivanković Lijanović predložila Sudskom vijeću da im se usljed nedostatka dokaza izrekne oslobađajuća presuda.

Osporavajući dokaze optužbe, Dalipagić je ukazala na svjedočenje ranije zaštićenog svjedoka Zorana Nikolića, ocijenivši ga "potpuno nepouzdanim" te motiviranim njegovim (svjedokovim) vlastitim interesima.

Jozo Ivanković Lijanović, također, doveo je u pitanje Nikolićevo svjedočenje, navodeći kako je s njim prekinuo sve odnose u trenutku kada je saznao "da je prevarant". Ustvrdio je kako su Lijanovići ispoštovali onda važeće propise, uključujući i postupak carinjenja.

I Lučićev branitelj, odvjetnik Tomislav Ljubić predložio je Sudu da se njegov branjenik oslobodi odgovornosti, osporivši nadležnost suda u ovom slučaju.

Istovremeno, prigovorio je u pogledu pravne kvalifikacije krivičnog djela za koje se njegov branjenik tereti, ocijenivši je "pravnom konstrukcijom ustanovljenom izvan značenja važećeg zakona".

Optuženi, braća Jozo, Jerko, Slavo i Mladen Ivanković Lijanović terete se za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlasti, davanje mita, davanje dara ili drugih oblika koristi, zloupotrebu ovlasti u privredi, krivotvorenje dokumenata i poreznu utaju.

Dragan Čović i Mato Tadić optuženi su za organizirani kriminal i zloupotrebu položaja ili ovlasti, a Zdravko Lučić za organizirani kriminal, odnosno posredovanje u davanju mita.