Tužilaštvo BiH
0

Okončano ispitivanje svjedoka iz Manjače

FENA
Odbrane trojice optuženih za zločine počinjene u Ključu unakrsno su ispitale Fahrudina Krivića, svjedoka Tužilaštva BiH, koji tvrdi da je 1992. godine šest mjeseci proveo u logoru Manjača.

Državno tužilaštvo tereti Vinka Kondića, Boška Lukića i Marka Adamovića za učešće u organiziranju grupe ljudi i podstrekavanju na počinjenje genocida, te za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području općine Ključ.

Krivića je Tužilaštvo direktno ispitalo na prošlom ročištu, 15. decembra, kada se prisjetio dešavanja na području Ključa tokom 1991. i 1992. godine, te opisao torture koje je prošao u različitim zatočeničkim objektima, podsjetio je u srijedu BIRN - Justice Report.

U tom svjedočenju Krivić je rekao kako je uhapšen u maju 1992. godine, te da je boravio i bio zlostavljan u policijskoj stanici u Ključu, u Staroj Gradiški, kasarni Mali logor kod Banje Luke te, na kraju, u logoru Manjača.

''Ja sam 14. decembra 1992. godine, sa još 1.007 kolega, izašao iz Manjače. Grupa od oko 700 starijih, bolesnih i maloljetnih izašla je 14. novembra. U otpustu je stajalo da ih je pomilovao Karadžić'', ispričao je Krivić.

Radovan Karadžić, koji čeka na suđenje u Haagu, u to vrijeme bio je predsjednik Republike Srpske.

Nastavak suđenja, kada će biti saslušan novi svjedok Tužilaštva, zakazan je za 12. januara 2009. godine.