BiH
67

Okončani protesti pred Vladom FBiH, borci se razišli nakon još jednog obećanja

Piše: I. P.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Penzionisani borci koji su proveli dan pred zgradom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine odlučili su okončati proteste nakon što je donesena odluka o zamrzavanju pritiska na vlasti.

Podsjećamo, predstavnici penzionisanih boraca Armije RBiH i Hrvatskog vijeća odbrane okončali su sastanak sa Vladom FBiH na kojem je dogovoreno da će novi zakon o penzionisanju uskoro biti pušten u proceduru.

Konkretno, dogovoreno je da se tekst Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata što prije uputi u parlamentarnu proceduru.

Ipak, federalni ministar za pitanja boraca i invalida Salko Bukvarević rekao je novinarima nakon sastanka da se radi o komplikovanom pitanju koje zahtijeva dodatna 22 miliona KM u budžetu, a koje nije moguće osigurati.

Kako se moglo čuti na protestima, navodno postoji novac koji bi mogao biti dovoljan za prvih godinu dana. Ta informacija zasad nije potvrđena.

Radi se o 11.800 korisnika koji traže vraćanje starog koeficijenta iz 2013. godine. Novim zakonom o penzijama one su smanjene i do 70 posto, a mnogi od njih sada žive od socijalne pomoći.