Vraćen mu stari sjaj
311

Okončana rekonstrukcija amfiteatra na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu

V. K.
Na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu okončana je rekonstrukcija amfiteatra koji je godinama bio neuslovan za održavanje nastave, ali i drugih događaja.

Kao jednoj od najstarijih obrazovnih institucija u Bosni i Hercegovini, na Franjevačkoj teologiji odškolovalo se kroz historiju mnogo generacija franjevaca kao i drugih mladića i djevojaka koji su nakon studija odlazili u svoja rodna mjesta i tamo nastavljali stečenim znanjem doprinositi razvoju lokalnih sredina.

Franjevačku teologiju tokom zadnjeg rata u Bosni i Hercegovini okupirale su srpske vojne snage prilikom čega je zgrada u potpunosti devastirana. Jedna od centralnih prostorija na Franjevačkoj teologiji svakako je amfiteatar u kojem se održavaju predavanja, predstave, prezentacije, predstavljanja knjiga itd.

Budući da je amfiteatar zadnjih godina bio neuslovan za održavanje takvih događanja, pristupilo se rekonstrukciji, što je iziskivalo velike troškove.

"Jedna od većih stavki odnosila se na amfiteatarske stolice. Budući da je Franjevačka teologija neprofitna ustanova koja se financira isključivo od internih sredstava franjevačke provincije Bosne Srebrene, odlučili smo pomoć potražiti na raznim stranama", naveli su iz Franjevačke teologije.

Pomoć je uključivala kantonalne i gradske strukture, ali i strane donatore.

"Uz svesrdnu komunikacijsku pomoć i inicijativu vijećnika Samira Bejića, naišli smo na otvorena vrata i razumijevanje resornog ministra u Vladi Kantona Sarajevo Samira Avdića. Gospodin Avdić zajedno s kolegama ministrima te premijerom Vlade Kantona Sarajevo Fortom učinio je sve kako bi nam pomogao podmiriti velike troškove. Pomoć je pružio i sam grad Sarajevo na čelu s gradonačelnicom Benjanimom Karić, kao i Vlada Republike Hrvatske te donatori iz Švicarske iz udruge Graukeil na čelu s Gabriellom Riedi", naveli su.

Na kraju, iz Franjevačke teologije zahvalili su se svim organizacijama i ustanovama koje su učestvovale u rekonstrukciji i pomogle da se amfiteatru na Franjevačkoj teologiji vrati prijašnji sjaj i funkcionalnost.