Potpuno novi izgled
5

Okončana prva faza čišćenja Kampusa UNSA, slijedi uređivanje travnjaka

M. N.
Kampus 2015. i danas
Radnici sarajevskog preduzeća Park danas završavaju prvu fazu čišćenja 8.000 metara kvadratnih površine u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, koji konačno izgleda kao mjesto na kojem se nalaze ugledne visokoobrazovne ustanove.

Kako je saopćeno iz Parka, radovi započeti prije desetak dana bi trebalo da budu finalizirani danas do kraja radnog vremena, a očišćena površina, iako zahtijeva drugu fazu radova, odnosno uređenja, već ima potpuno novi izgled u odnosu na početno stanje.

Ovaj prostor je godinama izgledao vrlo neugledno, a visoko rastinje skrivalo je velike količine smeća. Svakog ljeta se širio i neugodan miris te je sve predstavljalo ruglo u centru glavnog grada BiH. Stanovnici zgrade u ulici Hamdije Ćemerlića koji žive u blizini, a koji su se redovno obraćali našem portalu govoreći kako ne mogu opstati od smrada, jer se prostor ne čisti godinama, konačno mogu odahnuti, kao i studenti koji su konačno dobili pristojnu zelenu površinu na kojoj će moći uživati te učiti i odmarati u hladu.

"Radnici Parka najprije su ručno alatom morali 'krčiti' šiblje, a nakon toga radilo se i mašinama. Na terenu su konstantno bili i radnici Parkove jedinice za orezivanje i njegu stabala, koji su nakon uklanjanja nižeg rastinja radili na oblikovanju i uređenju krošnji odraslih stabala te uklanjanju onih čija statika nije bila zadovoljavajuća. Radove je pratila i teška mehanizacija kojom su prikupljane i odvođene ogromne količine otpada", kazali su iz KJKP Park.

Nakon prve faze radova očišćenu površinu potrebno je rekonstruisati i revitalizirati, odnosno izvršiti iskopavanje korijena posječenih stabala i grmlja, a nakon toga urediti nove travnjake.

Ovu aktivnost realizuje Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS u saradnji sa rektoratom koji finansira ovaj projekt.